Linkuri accesibilitate

Mijlocie după standarde locale, săracă după standarde europene

Un studiu, efectuat de agenția Gullup International arată însă că fiecare al treilea bulgar se consideră facînd parte din clasa mijlocie. Cercetătorii cred însă că numai între 4 și 8 procente din populația aptă de muncă a țării - 2,5 de milioane din cele 7,7 milioane de locuitori, poate fi considerată clasă mijlocie dacă se aplică criterii riguroase – venituri relativ mari și stabile, proprietate care se înmulțește datorită eforturilor proprii, independența în afaceri, spirit întreprinzător.

Clasa mijlocie este concentrată în marile orașe. Cu venituri lunare de pînă la 400 de euro ea este mijlocie după standardele locale dar foarte săracă – după cele europene. 44 la sută din veniturile sale sînt cheltuite pentru achiziționarea de produse alimentare. Posibilitățile de economisire sînt minime și după cum arată studiul respectiv, astfel de familii au împromutat în medie de la bănci 1700 de euro. Criza economica lovește tocmai în aceasta clasa, deoarece ea este alcatuită în mare parte din persoane sub 35 ani, care lucrează pentru firme internationale ce își restrîng activitatea, au luat credite pe care sînt constrînși să le returneze rapid, au case si acțiuni ce se depreciază.

Aceste date însă nu sînt chiar exacte avînd ăn vedere existența economiei gri care formează aproximativ o treime din veniturile bulgarilor. În realitate situația este ceva mai bună. Spre deosebire de clasa mijlocie europeană aproximativ toți mijlocașii bulgari au locuințe proprii.

Intrarea în Uniunea Europeană nu a adus schimbări rapide în componența clasei mijlocie. Veniturile nu prea s-au mișcat în sus. Nu s-a produs însă nici saltul așteptat al prețurilor.

Bulgarul mijlociu continuă să voteze impredictibil și este dispus să încerce variante noi într-o zadarnică, pînă acum, cautare de partidul său. În 2001 în acest rol a apărut partidul ex-tzarului Simeon, acum – centriștii ex-generalului de poliție Boiko Borisov, care au învins într-un mod categoric pe foștii comuniști.
XS
SM
MD
LG