Linkuri accesibilitate

Conflicte locale


Cînd – nu cu mult timp în urmă – guvernanţii au admis prima oară că criza economică s-a furişat şi în “citadela” stabilităţii R. Moldova, mulţi s-au întrebat cu strîngere de inimă: şi ce va fi în continuare? Păi, nu au urmat prea multe motive în stare să insufle optimism. Dimpotrivă, situaţia s-a complicat şi mai mult.

După episodul citadin Investprivatbank au început să parvină ştiri îngrijorătoare din provincie. De pildă, 400 de lucrători ai fabricii de zahăr din Cupcini nu-şi mai primesc salariile de cîteva luni şi sînt în conflict cu conducerea care le-a declarat că îi va disponibiliza. Lucrătorii disperaţi vor să blocheze traseul spre Chişinău pentru a determina autorităţile să se implice în aplanarea conflictului.

O poveste asemănătoare e şi cea a cîtorva angajaţi ai SA “Avicola Nord”. Aceştia au fost disponibilizaţi, apoi restabiliţi în funcţii printr-o decizie judecătorească, iar acum se plîng că nu-şi primesc salariile şi declară că vor bloca drumurile şi vor periclita activitatea fabricii. Ca şi colegii lor de suferinţă de la Cupcini, cei de la “Avicola Nord” cer implicarea autorităţilor/guvernanţilor în aplanarea conflictului.

Şi mulţi producători de lapte sînt nemulţumiţi de preţul de achiziţionare al laptelui şi ne ameninţă că-şi vor sacrifica vitele. Aceştia vor să protesteze joi în faţa clădirii guvernului. E lesne de presupus că şi de această dată se vrea implicarea decisivă a guvernanţilor.

E vorba deocamdată de nişte conflicte locale, care însă au loc la nişte întreprinderi importante, în nişte segmente vitale ale economiei. Că ar mai putea să apară şi alte asemenea întreprinderi cu probleme e doar un posibil pericol. Revendicările lucrătorilor nemulţumiţi, cărora le-a ajuns cuţitul la os, ar putea atrage un alt pericol, acela ca guvernanţii să decidă, în locul economiei de piaţă, cum trebuie să funcţioneze întreprinderile, acela ca guvernanţii, nu instanţele de judecată, să soluţioneze conflictele de muncă. Dacă va fi aşa, criza economică nu numai că nu va dispărea, ci chiar ar putea să devină cronică.
XS
SM
MD
LG