Linkuri accesibilitate

Timpul: „O provocare în stil securist”


Presa despre frica de România a comuniștilor moldoveni

Si Timpul si Jurnal de Chisinau prezinta in editiile de azi detalii ale scandalului sexual in urma caruia consulul Romaniei la Chisinau, Constantin Nuica, s-a vazut obligat sa-si dea demisia. Ambele ziare nu pun practic la indoiala ca filmuletul in care consulul Nuica a fost surprins intretinand relatii intime cu o moldoveanca, se pare, e „O provocare in stil securist”, asa cum il prezinta Timpul, sau o „Facatura securista”, cum il califica Jurnalul. O facatura realizata, fireste, de serviciile speciale moldovenesti.

Iar cat priveste relatiile tot mai incordate dintre Chisinau si Bucuresti, Petru Bogatu scrie ca frica de Romania a comunistilor moldoveni, materializata in sloganul „sa ne aparam Patria”, n-ar fi o problema politica, ci una psihiatrica. La fel cum, inainte de a fi o dogma, comunismul este o boala. „Iata de ce votarea, oricum ai intoarce-o, trebuie sa se constituie inr-un inceput de vindecare a Republicii Moldova de ciuma rosie”, concluzioneaza editorialistul de la Jurnal de Chisinau.

Jurnalul publica, de altfel, azi si replica secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis, la acuzatiile fara dovada aduse la televiziunea nationala din Moldova, potrivit carora angajati ai Consiliului Europei ar fi fost implicati in organizarea evenimentelor din 7 aprilie.

Moldova Suverana continua sa acuze serviciile speciale romanesti ca ar sustine opozitia liberala de la Chisinau. Cu referinta la surse anonime, ca de obicei, afirmand insa de aceasta data ca spionajul romanesc ar antrena tinerii care invata in Romania sau alte tari europene si l-ar fi angajat de sociologul si analistul politic Dan Dungaciu pentru a promova Partidul Liberal Democrat. Singurul argument in sprijinul unei asemenea asertiuni pare se fie faptul ca Dungaciu semneaza un comentariu saptamanal in Timpul, care nu-si ascunde simpatia pentru liberal-democrati.

Timpul
in care azi istoricul Ion Varta combate debutul in ale stiintei pe care l-a facut, prin plagiat afirma Varta, vicepremierul comunist Victor Stepaniuc. Si pentru ca respectivul demnitar, scrie Varta, acorda o atentie deosebita noilor sai colegi – istoricilor, autorul porneste o cercetare la bani marunti a tezei de doctorat a lui Stepaniuc, pe care il contanma pentru „Manipulare prin falsificare”.
XS
SM
MD
LG