Linkuri accesibilitate

Sonia Sotomayor și factorul hispanic în politica administrației Obama


Judecătoarea Sonia Sotomayor
Una dintre cele mai profunde decizii ale oricarui presedinte American este numirea unui nou judecator la Tribunalul Suprem. Ieri au inceput audierile primului candidat ales de Barack Obama—judecatoarea Sonia Sotomayor. Cum reactioneaza opozitia republicana?

Republicanii au o misiune ingrata. Ei si-ar dori sa inscrie pe tabela de marcaj puncte, in confruntarea cu presedintele si cu liderii Congresului – toti democrati—numai ca risca sa irite doua segmente importante ale electoratului: hispanicii, cea mai numeroasa minoritate si femeile. Senatorul republican Lindsey Graham a spus, “Factorul hispanic este important la aceasta audiere, fara indoiala, dar in cele din urma este vorba despre politici de stinga fata de politici conservatoare, de dreapta”.

Republicanii nu uita insa ca Obama a cistigat presedintia si ca si-a adjudecat circa doua treimi din votul hispanicilor. Strategia republicanilor la audiere a fost sa o laude pe judecatoare, experienta ei juridica, reusitele ei, in ciuda originii modeste, dar in acelasi timp sa-l critice pe presedintele Obama. Unii s-au aventurat chiar sa spuna ca, in ciuda calificarii profesionale, odata ajunsa in Tribunalul Suprem, Sodomayor va lua decizii in baza ideilor sale preconcepute si preferintele sale – aluzie la originea hispanica.

In alocutiunea sa introductiva, presedintele Comisiei Juridice, senatorul de Vermont Patrick Leahy a spus ca orice demers care depaseste bariere mentale si se afirma in ciuda obstacolelor este expus ideilor preconcepute si nedreptatii. Leahy a adaugat ca la fel s-a intimplat cu primul negru american care a fost ales la Tribunalul Suprem, cu primul evreu, cu primul catolic. “Sa nu diminuam anvergura acestei femei extraordinare” – a avertizat Leahy, lasind sa se inteleaga ca criticii o vor face pe propriul risc politic.

Republicanii stiu ca trebuie sa reactioneze si sa scoata in evidenta diferente de opinie, dar fara sa exagereze. Ei cred ca cea mai buna sansa de a obtine ceva este sa-i puna intr-o situatie delicata pe democratii din state in general conservatoare, pentru ca sprijina un judecator cu vederi de stinga, in anumite chestiuni. Una dintre incercari este sugestia ca Sotomayor ar dori sa ingradeasca dreptul de port-arma, prevazut de cel de-al doilea amendament la Constitutie. Analistii considera insa ca in ciuda unor asperitati, audierile vor rezulta in cele din urma in confirmarea judecatoarei Sotomayor.
XS
SM
MD
LG