Linkuri accesibilitate

Cazul Valeriu Boboc și metodele „democratice” ale poliției moldovene


Valeriu Boboc
Valeriu Boboc

Interviu cu Veaceslav Țurcan și Vladimir Țurcanu

Săptămîna trecută presa de la Chişinău a abordat din nou pe larg cazul lui Valeriu Boboc, unul din tinerii găsiţi morţi în urma protestelor din 7 aprilie. O expertiză internaţională, asupra căreia au insistat părinţii victimei, a constat că Valeriu Boboc a fost omorât în bataie şi nu s-a intoxicat cu o substanţă necunoscută, aşa cum a încercat să prezinte cazul Ministerul de Interne de la Chişinău.

Am decis şi noi să revenim la această temă, mai ales că investigaţiile privind violenţele din 7 aprilie continuă. Mai mult, avocaţii familiei lui Valeriu Boboc au acuzat procurorii că ar refuza să le ofere raportul expertului străin ce a realizat experiza repetată a cauzelor decesului tînărului. Avocaţii spun că documentul a fost prezentat autorităţilor încă pe 29 iunie şi potrivit legii, acestea trebuiau să-l prezinte avocaţilor în cel mult trei zile, fiindu-le astfel încălcat dreptul la apărare.

În replică, Procuratura Generală a declarat că răspunsul remis procurorilor moldoveni de către expertul internaţional privind cauzele decesului cetăţeanului Valeriu Boboc “nu reprezintă altceva decît un document electronic – act ce nu se încadrează în prevederile normelor de procedură penală”. Procuratura generală a dat însă asigurări că vrea să afle adevărul în privinţa morţii lui Valeriu Boboc şi a respins totodată învinuirea că încearcă să muşamalizeze moartea altor trei tineri, sugerînd că acele decese au toate aparenţele unor sinucideri.

Invitaţii emisiunii sunt Veaceslav Turcan, avocat la organizaţia Amnesty International, care s-a ocupat de cazurile mai multor tineri maltrataţi după protestele din 7 aprilie şi Vladimir Ţurcanu - şeful comisiei oficiale pentru investigarea evenimentelor de pe 7 aprilie
.

Elena Cioina: D-le Veaceslav Turcan, ati facut rost de raportul expertului strain privind cazul Boboc?

Veaceslav Turcan
Veaceslav Turcan
: Pana acum textul raportului expertului strain, in varianta scrisa, prin posta inca nu a parvenit. Cel putin eu nu sunt informat sa fi venit un asemenea raspuns din Londra.

Valeriu Cater: Dar spuneati ca il veti cere chiar expertului care l-a realizat, la Londra. V-ati adresata dansului?

Veaceslav Turcan: Da, in acest caz, conform Legii cu privire la avocatura si articolul 68 din Codul de procedura penala, avocatul este in drept sa solicite copia autorizata a acestui raport, prin posta.

Valeriu Cater: Și, obtinandu-l, ce intentionati sa faceti mai departe? Cum intentionati sa procedati?

Veaceslav Turcan: De fapt unica noastra intentie este de a apara legitim drepturile rudelor acestui baiat care a fost omorat in Piata Marii Adunari Nationale.

Elena Cioina: D-le Vladimir Turcanu, de ce treneaza ancheta atata vreme? Dvs nu va pare ca este taraganata artificial?

Vladimir Turcanu
Vladimir Turcanu
: Nu cred ca este vorba de o taraganare. Intr-adevar a avut loc expertiza si cu participarea expertului international, dar, dupa cate sunt eu informat, acest expert a reconfirmat concluziile expertilor nationali referitor la cauzele acestui deces. Eu sunt sigur ca dupa acest act de expertiza va fi prezentat, dar numai dupa aceea, pentru ca si acum merg un sir de actiuni operative de investigatie pentru a identifica persoanele care au cauzat aceste leziuni corporale.

Valeriu Cater: D-le Turcanu, permiteti-mi totusi o precizare. Cum adica a reconfirmat concluzile expertilor nationali, atata vreme cat, pana a aparea aceasta expertiza repetata, Procuratura la fel ca si Politia afirma ca ar fi fost vorba de o intoxicare cu o substanta necuoscuta?

Vladimir Turcanu: Aceasta concluzie despre intoxicare a fost facuta de un expert medico-legal, pana la pornirea dosarului penal, in prima zi. Dupa aceasta au fost facute un sir de investigatii, inclusiv si cele ce tin de investigarea chimica, care a respins aceasta prima versiune si, anume expertii nationali au stabilit ca acest deces este legat de unele lovituri in regiunea gatului si in regiunea pieptului, care de fapt a si provocat acest stop cardiac.

Elena Cioina: D-le Vladimir Turcan, dar nu era clar din start, nu se vedea de fapt pe corpul baiatului ca el a fost batut si nu s-a intoxicat?

Vladimir Turcanu: Eu nu stiu, eu nu l-am investigat, asta este de fapt problema medicului legist si, in cazul in care persoana care a facut prima concluzie, aceea preventiva, a gresit si a gresit vadit, atunci clar ca si el trebuie sa fie tras la raspundere.

Valeriu Cater: D-le Veaceslav Turcan, Dvs ce credeti, ancheta sa desfasoara in ritmul care v-ar permite sa scoateti in timp util la iveala cauzele si pe cei vinovati pentru moartea acestui baiat? Nu vorbim deocamdata despre ceilalti …

Veaceslav Turcan: Parerea mea este ca acum procurorii sunt pusi intr-o situatie foarte si foarte complicata, deoarece lucrul operativ in acest caz, conform legislatiei, trebuie sa-l indeplineasca colaboratorii Ministerului Afacerilor Interne. Pe de alta parte persoanele care au aplicat forta, cunosc mai multe informatii de la mai multi martori care au fost in nemijlocita apropiere, langa Boboc, inainte de aplicarea fortei – neintemeiat s-a aplicat forta, in contradictie cu Legea cu privire la activitatea politiei. Deoarece Legea cu privire la activitatea politiei stabileste conditiile in care poate fi aplicata forta. Si in acest caz eu cunosc mai multe detalii care imi permit sa spun ca intr-adevar a fost ilegal aplicata forta. Mai tarziu am vazut cu ce dificultati se confrunta colaboratorii Procuraturii, deoarece lucrul operativ trebuie sa-l faca colaboratorii politiei si, pe de alta parte, paza acestor martori trebuie sa le o acorde iarasi colaboratorii politiei si in acest caz nu avem nici macar un remediu efectiv pentru a proteja martorii. Aici exista o problema mare si eu nu cred ca pana la sfarsit va fi identificata persoana care a aplicat loviturile, care a cauzat moartea acestui baiat.

Valeriu Cater: D-le Vladimir Turcan, Dvs chiar credeti ca un caz in care sunt implicati colaboratori ai politiei poate fi investigat de alti colaboratori ai politiei. Nu va pare ca acestia voluntar sau involuntar vor incerca sa-si apere colegii?

Vladimir Turcanu: Eu sunt sigur ca colaboratorii cei care vor fi implicati in efectuarea acestor masuri operative de investigatii vor duce ancheta aceasta pana la sfarsit. Mai mult ca atat, insasi statistica demonstreaza – acesta-i doar un caz concret care este cazul Boboc – pe parcursul anului 2008 de exemplu au fost pornite 50 de dosare de catre Procuratura in privinta unor colaboratori de politie, in care 36 de persoane deja sunt condamnate. Asta inseamna ca atunci cand este o conlucrare normala – si noi nu trebuie sa ne gandim ca absolut toti colaboratorii stau in apararea unui care si-a depasit atributiile de serviciu …

Valeriu Cater: Dar nu a fost un caz singular, d-le Vladimir Turcanu.

Vladimir Turcanu: Ce inseamna singular? Eu va spun ca in 2008 au fost 50 de cazuri de aplicare a fortei in privinta unor participanti la diferite cazuri, din care 36 colaboratori sunt deja condamnati.

Elena Cioina: D-le Turcan, dar fiti de acord, in orice democratie din Occident intreaga conducere a Ministerului de Interne si-ar fi dat demisia ca urmare a unor banuieli numai ca un cetatean a fost omorat in bataie de politisti, pe cand in Moldova viceministrul Valentin Zubic isi permite sa ia in zeflemea opinia publica declarand ca protestatarii nu au primit mai multa bataie decat in Europa. Credeti ca e admisibil asa ceva?

Vladimir Turcanu: Ei, ma rog, poate afirmatii de genul acesta intr-adevar nu sunt din punct de vedere moral corecte. Dar, daca noi vorbim despre statistica, atunci daca noi facem comparatie in cazul dat, dupa evenimentele din 6-7 aprilie au fost 96 de sezizari referitor la leziunile corporale – e vorba de cei din randurile protestatarilor – din care de altfel s-au depistat 13 ca sunt false si depuse de catre avocati. Dar, totodata, 274 de colaboratori de politie si asta este realitatea au fost traumati.

Valeriu Cater: D-le Vladimir Turcanu, nu cred ca statisticile sunt aplicabile in acest caz, mai ales avand in vedere ca d-l Zubic s-a referit probabil la metodele prin care politia replica la manifestatii in Occident …

Vladimir Turcanu: Metodele cu care politia noastra a reactionat au fost mai mult decat democratice fata de cele care sunt aplicate in Occident!
Previous Next

XS
SM
MD
LG