Linkuri accesibilitate

Un grup de companii germane au lansat ieri cel mai ambiţios proiect pentru captarea energiei solare. Iniţiativa, care prevede construcţia a mii de oglinzi în deşertul african Sahara pentru transformarea luminii solare în electricitate, este văzută de unii drept nepractică, iar de alţii drept salvatoare.

La început părea o idee năstruşnică. Să instalezi mii de oglinzi pentru a concentra razele solare, să foloseşti această căldură la pornirea turbinelor cu aburi, care să producă la rândul lor electricitate pentru a fi transportată la mii de kilometri spre nord, peste Marea Mediterană, în Europa... Mulţi au ridicat cu neîncredere din sprâncene.

Cu toate acestea, proiectului Desertec, cum este numit, a fost lansat ieri la München la o şedinţă inaugurală convocată de una din principalele companii de asigurare din lume, Munich Re. Această companie are un interes special pentru asemenea proiecte ecologice, care ar reduce încălzirea globală. Ea a fost nevoită să plătească despăgubiri imense celor pe care i-a asigurat contra unor catastrofe naturale ca furtunile, incendiile, inundaţiile, înmulţite, se crede, din cauza încălzirii climei.

Un membru al conducerii companiei, Torsten Jeworrek a spus că ideea folosirii energiei solare, precum şi energiei vântului la producerea energiei electrice pentru regiunea Africii de Nord, Orientului Mijlociu şi Europei este una vizionară. În timp ce aspectele tehnice sunt intrigante.

Suporterii proiectului Desertec spun că nu-i doar o idee bizară. El poate aduce în viitor până la 15 la sută din consumul european de electricitate. Tehnologiile solare avute în vedere s-au dovedit a fi eficace, iar transportarea energiei la distanţe mari nu va fi o problemă datorită noilor linii de înaltă tensiune care minimalizează pierderile de transport.

În plus, există deja un precedent de succes: o asemenea staţie funcţionează într-un deşert din Statele Unite încă din anii 1980. Calibrul companiilor interesate să ia parte la noul proiect, ca Siemens sau E.ON, precum şi sprijinul primit din partea Comisiei Europene, sugerează că este vorba despre o încercare serioasă de a diversifica sursele de energie ale Uniunii Europene, de a reduce dependenţa de combustibilul fosil şi, respectiv, emisia gazelor de seră, considerate responsabile pentru încălzirea globală.

Sprijinitorii proiectului Desertec nu sunt doar nişte „visători”, spune compania Munich Re, ci ei doresc rezultate concrete.

Dar scepticii cred că anume rezultatele concrete vor lipsi. O întrebare este dacă ţările Africii de Nord şi Orientului Mijlociu vor fi suficient de stabile politic ca să găzduiască imensa staţie electrică: securitatea ei se poate dovedi greu de asigurat. Dar problema principală va fi costul imens al proiectului. La cheltuieli estimate la 560 de miliarde de dolari, preţul electricităţii produse va fi prea mare, ne-competitiv.

Torsten Jeworrek de la Munich Re recunoaşte că proiectul va fi costisitor, cam 1 mie de dolari pe cap de locuitor la nivelul Uniunii Europene, dar costurile vor fi eşalonate pe o perioadă de 40 de ani.

În afară de aceasta, spune el, un lucru este sigur: costurile schimbărilor climatice lăsate fără răspuns vor fi mult mai mari. Cu cât mai mult vom sta cu mâinile în sân, spune Jeworrek, cu atât mai costisitor va deveni impactul încălzirii globale.
XS
SM
MD
LG