Linkuri accesibilitate

Proiectul gazoductului Nabucco


Acordul de la Ankara doar un "gest de imagine"?

Un articol publicat de Cotidianul preia de pe portalul Stirea Zilei informatia ca in protestele de la 7 aprilie ar fi ars actul care proclama in 27 august 1990 suveranitatea noului stat, Republica Moldova. “Deci Republica Moldova nu mai exista juridic ca stat” – trage concluzia autorul declaratiei de la care s-a pornit, Petru Sandulachi, presedintele Asociatiei Parlamentul 90. Prim vicepresedintele legislativului de la Chisinau,. comunistul Mark Tcaciuc nu confirma insa pierderea, desi recunoaste ca tocmai s-a dispus inventarierea arhivei din cladirea Parlamentului, pana cel tarziu in 14 septembrie.

Scandalul sexual in care este implicat consulul Romaniei la Chisinau face inconjurul presei centrale din Romania (Evenimentul zilei, Cotidianul, Romania libera, Adevarul, Gardianul). Ziarele anunta in editiile electronice ca Ion Nuica a si demisionat, dupa ce azi dimineata ziarul Curentul a dat acces pe internet la o inregistrare video in care diplomatul este surprins intr-o postura jenanta, alaturi de o tanara moldoveanca.

Romania libera publica o sinteza despre proiectul gazoductului european Nabucco, pentru care Romania a semnat astazi la Ankara un acord cu Turcia, Austria, Bulgaria si Ungaria. Intelegerea ar fi mai mult “un gest de imagine”, pentru ca nu sunt inca identificate nici resursele financiare pentru constructia conductei (8 miliarde de euro) si nici statele furnizoare. O speranta s-ar fi ivit la sfarsitul saptamanii trecute, cand Turkmenistanul si-a fi aratat disponibilitatea de a alimenta conducta. Resursele imense si inca prea putin explorate ale acestei tari ex-sovietice ar putea fi o solutie intr-un proiect concurat dur de gazoductul rus South Stream. Toate statele semnatare ale acordului privind Nabucco fac parte si din proiectul South Stream. Cu o singura exceptie: Romania - se mai arata in Romania libera.

In perspectiva alegerilor prezidentiale care vor ave aloc la toamna in Romania, Traian Basescu “refuza sa scada sub 35% din intentiile de vot”. Partidele negociaza in secret diverse aranjamente, menite sa-l scoata din joc pe actualul presedinte – se arata intr-un articol din Ziua. Se conteaza pe variante in care primarul general al capitalei, Sorin Oprescu ar candida pentru functia de sef al statului, sau Principele Radu, ginerele Regelui Mihai, s-ar retrage din cursa in favoarea liberalului Crin Antonescu, ori Crin Antonescu insusi ar face pasul inapoi dandu-i voturile social-democratului Mircea Geoana.
XS
SM
MD
LG