Linkuri accesibilitate

Semnarea la Ankara a acordului pentru construirea gazoductului Nabucco


Un proiect de diversificare a importurilor de enegie ale UE

Patru ţări ale Uniunii Europene şi Turcia au semnat azi la Ankara o înţelegere îndelung aşteptată pentru construirea conductei de gaze Nabucco. Proiectul sprijinit de Uniunea Europeană şi Statele Unite are scopul să transporte gaze din Marea Caspică şi Orientul Mijlociu în Europa începînd cu anul 2014 şi să reducă dependenţa europenilor de gazele ruseşti. Chiar dacă oficialii europeni insistă că nu urmăresc să sancţioneze Rusia cu ajutorul noii conducte, Uniunea Europeană nu ascunde că este în căutarea surselor alternative de gaze. Căutările s-au intensificat mai ales după întreruperea livrărilor ruseşti anul acesta din cauza disputelor ruso-ucrainene.

Acordul interguvernamental a fost semnat la Ankara de către Turcia, Bulgaria România, Ungaria şi Austria. Acesta va fi şi traseul pe care-l va parcurge conducta de 3,300 de kilometri: din estul Turciei până în capitala austriacă Viena. Cu semnătura de astăzi, Uniunea Europeană a făcut un pas mare către diversificarea importurilor de energie.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a spus la ceremonia de la Ankara că cei care nu credeau în şansele acestei conducte au astăzi o surpriză. „Până nu demult mulţi spuneau că proiectul nu va merge înainte, că negocierile par blocate fără nici o speranţă. Astăzi avem un acord iar conducta nu-i doar probabilă, este inevitabilă", a spus Barroso.

Construcţia mult amânatei conducte urmează să se încheie în 2014. Când va deveni pe deplin funcţională, ea va fi capabilă să transporte 31 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, adică între 5 şi 10 la sută din consumul Uniunii Europene prognozat pentru anul 2020.

Conducta Nabucco, care va ocoli Rusia, cel mai mare furnizor extern de gaze în Uniunea Europeană, a fost văzută tot timpul ca un proiect cu dimensiuni politice. Lucru confirmat încă o dată azi la Ankara de premierul Ungariei, Gordon Bajnai, care a spus că proiectul Nabucco va avea consecinţe mult mai cuprinzătoare decât simpla construcţie a unei conducte şi umplerea ei cu gaze. „Vor exista consecinţe pozitive foarte importante în sens economic, social şi politic pentru toţi cetăţenii europeni", a spus premierul ungar.

Uniunea Europeană spune că prin această încercare de a-şi diversifica importurile de energie nu întoarce spatele Rusiei. Purtătorul de cuvânt pe teme energetice al Comisiei Europene, Ferran Tarradellas a explicat Europei Libere că proiectul Nabucco va aduce gaze din surse diferite, pe căi diferite şi în felul acesta va întări securitatea livrărilor, va oferi pieţelor europene mai multă libertate de a alege. „Dar Rusia va rămâne foarte probabil principalul furnizor. Nabucco n-a fost proiectat împotriva Rusiei”, a spus Tarradellas.

În convorbiri private însă, oficiali europeni i-au spus corespondentului Europei Libere la Bruxelles, Ahto Lobjakas că proiectul Nabucco va aduce beneficii unor ţări estice dependente cel mai mult astăzi de Gazprom-ul rusesc. “Cunoaşteţi bine ce-am păţit cu Rusia şi Ucraina”, a spus vineri un ofical european la o întâlnire cu presa.

Multă vreme proiectul Nabucco a fost amânat. Lipsea un angajament ferm atât din partea investitorilor, cât şi din partea potenţialilor furnizori de gaze. În căutarea primelor cantităţi de gaze necesare pentru a deschide conducta, oficialii europeni contează pe zăcământul azer de gaze Shah Deniz II, unde extracţia va începe în luna septembrie. Promisiunea făcută de Azerbajian Gazprom-ului să-i ofere 500 de milioane de metri cubi de gaze nu pare să îngrijoreze Bruxelles-ul, care spune că ruşii vor primi doar o mică parte din totalul gazelor azere. Pe viitor, Uniunea Europeană are în vedere şi contractarea unor cantităţi de gaze pentru Nabucco de dincolo de Marea Caspică, din ţările Asiei Centrale, în primul rând din Turkmenistan.

Chiar dacă ar exista destui furnizori, rămâne o problemă tranzitul gazelor din Marea Caspică spre Turcia. Georgia, principala ţară de tranzit, a avut un război anul trecut cu Rusia şi rămâne instabilă. Ca o măsură de siguranţă, Uniunea Europeană discută cu Irakul pentru a furniza cantitatea minimă de gaze pentru Nabucco, de 8 miliarde de metri cubi pe an. Iar prezenţa premierului irakian, Nuri al-Maliki la ceremonia de astăzi la Ankara este un semn că Uniunea Europeană ia în serios riscurile geopolitice în coridorul de tranzit din Caucazul de Sud.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG