Linkuri accesibilitate

Demisia consului român la Chişinău Ion Nuică


Bucureştiul consideră că la Chişinău există un plan concret de discreditare a României

Cotidianul “Curentul”, un tabloid care se distribuie gratuit in Romania, sustine ca a primit la redactie un film realizat cu o camera ascunsa care l-ar infatisa pe consulul roman la Chisinau, Ion Nuica, impreuna cu o tinara in citeva cadre extrem de intime. Purtatorul de cuvint al Ministerului Roman de Externe sustine ca nu are nimic de comentat devreme ce consulul si-a dat demisia inca de saptamina trecuta.

“Filmul este irelevant” sustine diplomatia romana, aflata in incurcatura. Surse oficiale demne de incredere explica incidentul prin “presiunile extrem de mari” care se fac asupra Romaniei in capitala Republicii Moldova. Practic odata cu demisia consulului Nuica de la Ambasada Romaniei de la Chisinau, fucntionarul cu cel mai mare rang de acolo a ramas insarcinatul cu afaceri. Sicanele impotriva oficialilor romani au inceput inca de anul trecut, iar unul dintre functionarii consulatului a fost retras in decembrie dupa ce a fost acuzat de autoritatile molodovene ca face trafic cu vize pentru Romania.

Dupa represiunea din 7 aprilie, Romania a ramas insa si fara ambasador la Chisinau, fiindca liderii moldoveni i-au declarat pe Filip Teodorescu si Ioan Gaborean, numerele unu si doi de la Ambasada “persona no grata”. Romania a incercat sa trimita un alt diplomat in fruntea Ambasadei sale de la Chisinau, dar autoritatile moldovene au refuzat propunerea, cu argumente pur formale. Diplomatii romani considera ca la Chisinau exista in aceasta perioada un plan concret prin care se incearca discreditarea Romaniei.

Intre timps insa ministrul roman de externe asteapta rezultatul alegerilor din Republica Moldova pentru a vedea daca cele doua state isi vor putea normaliza relatiile. Deocamdata partea romana este nemultumita ca nu exista vinovati pentru cei trei morti din timpul represiunii si blocheaza negocierile Chisinaului cu Uniunea Europeana.
XS
SM
MD
LG