Linkuri accesibilitate

„Partidele ar trebui să fie cuminţi. După cum dă bună dimineaţa, aşa o să-l alegem.”


Cu microfonul EL la Hoginești

Mai toate partidele inscrise in cursa electorala promit deschiderea noilor locuri de munca bine platite. Or, in Republica Moldova exodul a lasat sate aproape pustii, majoritatea populatiei mature fiind plecata in strainatate la lucru. Elena Moldoveanu relateaza de la Hogineşti, o localitate din raionul Călăraşi.

La prima vedere satul Hogineşti (r. Călăraşi) pare o localitate ca multe altele, deşi primii săteni pe care îi întîlnesc la o margine a localităţii, cosind nutreţuri pe cotele lor de teren, ne avertizează că vom găsi cu mare dificultate interlocutori. Şi asta pentru că satul lor a rămas aproape pustiu: „Toţi sunt prin Italia şi Odesa. Locuri de muncă nu sunt, numai pămînt îţi dă şi alta nimic. Fiica şi ginere meu sunt în Italia. E bine că sunt multe partide, dar ele ar trebui să fie cuminţi. După cum dă bună dimineaţa, aşa o să-l alegem.”

Petru Chilaru
Unul dintre bărbaţi, Petru Chilaru de 36 de ani zice că a revenit recent de la Odesa unde ar fi muncit pe un şantier de construcţii. El spune că va merge la alegerile din 29 iulie, apoi va din nou lua drumul pribegiei si tot în străinătate, pentru un castig care sa-i asigure traiul: „tiţi sunt peste hotare, nu ai unde te învîrti ca să nu dai peste un moldovan. Eu lucrez la Odesa ca să adun bani de-o afacere. Că nu pot trăi la Hogineşti numai cu munca la pămînt.”

În stradă discut cu mai multe femei care mă conving că localnicii „şi-ar fi luat lumea în cap”, după ce guvernanţii i-ar fi lăsat de izbelişte, fără locuri de muncă în sat: „Tare multă lume s-a dus că nu avem cu ce trăi, nu avem condiţiile necesare de trai. Copiii nu au în ce se îmbrăca. Mari greutăţi. Nici nu ştim pe cine să votăm, că ei nu au nevoie de grijile noastre. Îşi bat capul de propiile interese. Nu ştiu cum va fi votarea asta. Cum nu ar fi, trebui să îţi fie drag măcar un partid. Să alegi un partid bun, care să ne dea un salariu mai bun, o viaţă mai bună. Dacă nu vor fi comuniştii, trebuie de ales un partid. Vrem să fie bine, să nu se repede betjocora din 5 aprilie.”

Valentina Munteanu
Jumătate dintre alegătorii de la Hogineşti au lipsit la precedentul scrutin parlamentar, ne spune directoarea şcolii Valentina Munteanu. Iar cei care au votat, adaugă ea, ar fi ales între candidaţii care ar fi promis traiul de pe vremea sovietică: „ar trebui să le fie clar nu se mai întorc vremurile trecute, că guvernarea actuală nu e capabilă să întoarcă acele timpuri. Am fost observator în alegerile trecute şi am văzut cum unii săteni erau mîndri că votează comuniştii. După ce ieşeau din cabina de vot se uitau la observatorii PCRM şi cu capul ridicat le dădeau de înţeles că şi-au făcut treaba, adică i-a ales. Nu înţeleg de ce oamenii nu vor să schimbe lucrurile. Le spun că partidele democrate le vor da pensia, că ar putea fi mai bine. Că democraţii ar putea oferi tinerilor libertatea de a circula în Europa, de a vedea altfel lumea.”

Ţăranii din Hogineşti zic că în actuala campanie electorală nu s-ar fi lăsat încă convinşi de vreun concurent electoral, însă conchid ei, înaintea alegerilor vor cîntări din nou tolbele cu promisiuni electorale, astfel încît pe 29 iulie să meargă la urne cu un vot mult mai responsabil.
Hoginești
XS
SM
MD
LG