Linkuri accesibilitate

„Sîntem mai motivați să participăm la aceste alegeri... Mai devreme sau mai tîrziu mă voi întoarce în Moldova”


Interviu cu Raisa Pogoni

Raisa Pogoni: La alegerile din 5 aprilie moldovenii din Grecia au fost prea putin informati despre locul unde se poate de participat la alegeri si despre candidatii inscrisi in cursa electorala. Iata cum se explica numarul foarte redus de persoane participante la vot. De aceasta data vor fi mai multi. Si asta pentru ca unii dintre noi am fost de sfintele sarbatori de Pasti in Moldova si am aflat cate ceva din adevarul protestelor din Piata Marii Adunari Nationale, despre tortura si despre frauda electoral si acum suntem mult mai motivati sa participam la aceste alegeri chiar si daca sunt fixate intr-o zi lucratoare. Pe 29 iulie vom merge sa votam pentru acele persoane care ar merita sa conduca Republica Moldova. Vom vota pentru un trai decent si pentru prosperitatea Moldovei. Pentru ca anume saracia ne-a si alungat din tara.

Europa Libera: Sa va intreb daca intentionati sa reveniti in Moldova. Si daca da, in ce conditii ati putea sa va intoarceti acasa, voi cei care de peste zece ani munciti in Grecia?

Raisa Pogoni: Probabil ca o si sa ma intorc. Cu acesti bani pe care i-am castigat aici dar si cu acele sume pe care le-am transferat celor ramasi acasa. O sa revin sa-mi fac o casa, sa-mi cumpar o masa si sa am ce pune pe masa. Si asta, asa cum spuneam, cu acesi bani care prin munca grea i-am castigat, dar s-a meritat si nu cu acele salarii pe care ni le oferea guvernul moldovean.

Europa Libera: Unii spun ca marimea unui salariu lunar castigat acolo in strainatate ar echivala cu marimea unui salariu de un an castigat in Moldova. Chiar asa sa fie?

Raisa Pogoni: Pensia mea constituie nici 50 Euro si asta dupa 23 de ani de munca la Teleradio Moldova. Aici, insa castig un salariu lunar de 1200-1300 euro. Aici, in Grecia mi-am cumparat apartament. Am muncit, am castigat si ceva am realizat. Acolo nu as fi avut nicio sansa. Dis-de- dimineata si pana seara tarziu munceam la radio cu o remunerare, despre care daca o sa va spun, n-o sa ma credeti, nici pentru minimumul de existenta nu-mi ajungea. Chiar si acum cand vin acasa si trec pe langa Casa Radio, mi se umple sufletul de naduf. Atatia ani munciti in aceasta institutie ca la urma sa ma aleg cu aceasta mizera pensie de 50 de euro.

Europa Libera: Sa revenim la ziua alegerilor si sa va intreb ce distanta ar trebui sa parcurgeti pentru a va deplasa la sectia de votare?

Raisa Pogoni: Nu este o distanta atat de mare. Am nevoie de vreo 30 de minute ca sa ajung la ambasada Moldovei de la Atena. Vreau sa spun ca intre timp o sa vina si fiica cu nepotica in ospetie la noi. Vom merge impreuna. Ea tine cu tot dinadinsul sa participle la aceste alegeri. Feciorul meu este si el stabilit de ceva timp aici, asa ca vom merge intr-un grup mai mare. Chiar si alti prieteni ai familiei si alte cunostinte ale noastre ne-au spus ca se vor prezenta la urna de vot. Prea mult timp asteptam o zi mai luminoasa, cu mai multa incredere in viitor. Tara noastra se afla intr-o criza profunda, mai bine zis poporul ei. Caci foarte multi dintre cei ramasi acasa traiesc asa cum traiesc numai datorita copiilor, rudelor aflate la munca in strainatate, care le trimitem bani. Permanent imi ajut parintii, sora, nepotii dar in primul rand, copiii. Si asta pentru ca muncind intr-o tara europeana am posibilitatea sa castig dupa merit.
Oricum, mai devreme sau mai tarziu ma voi intoarce si eu in Moldova. Aici, in Grecia, imi voi pastra o casa de vacanta pentru a reveni cu nepotii. Si daca sunt cine sunt si am ceea ce am aici la Atena, apoi e binecuvantarea Domnului. Bunului Dumnezeu ii multumesc zi si noapte. Nu e caz sa trec pe langa o biserica fara sa aprind o lumanare.
XS
SM
MD
LG