Linkuri accesibilitate

Chestiunea anchetei penale privind tratamentul suspecților de terorism


Eric Holder ministrul american al justiției
Eric Holder ministrul american al justiției

Odata cu dezvaluirile privind tratamentul aplicat suspectilor de terorism in timpul administratiei Bush a aparut intrebarea daca noua conducere la Casa Alba va deschide o ancheta penala sau nu

Decizia este la latitudinea Ministrului Justitiei, Eric Holder. Ea pune in prim plan, inca o data, pozitia de multe ori ingrata a ministerului in sistemul american. Acesta este de presupus sa se ridice deasupra politicii, in apararea legii. Ministrul Eric Holder incearca sa invete din istoria recenta pentru a se pozitiona intr-o maniera productiva. El cunoaste exemplu lui Alberto Gonzales, care – in timpul administratiei Bush— a adoptat o pozitie partizana, facilitind abuzuri aflate la limita legii. Dar exista si cazul Janet Reno, ministrul care a autorizat investigatii independente impotriva presedintelui de atunci, Bill Clinton si care s-a vazut izolata de administratie si in timp, ineficace.

Eric Holder a citit raportul inspectorului general al Agentiei Americane de Informatii (CIA) cu privire la practicile de investigare si crede – sustin surse apropiate de el—ca daca mai multi americani ar citi documentele la care el a avut acces, atunci o investigatie independenta ar avea sprijin public. Dar Eric Holder a fost numit si l-a sustinut in campanie pe Barack Obama.

Administratia Obama crede pe buna dreptate ca declansarea unei investigatii penale in legatura cu actiunile predecesorilor ar crea la Washington o atmosfera incordat partizana, nepropice pentru punerea in aplicare a agendei interne. Ministrul Holder intelege asta si stie ca Barack Obama a indemnat sa se priveasca catre viitor, mai degraba decit sa fie declansate cercetari si investigatii cu privire la cele intimplate.

Dar, dincolo de indemnurile prezidentiale, Holder are de luat o decizie cu care sa se simta impacat din punct de vedere legal. In urmatoarele saptamini el va decide daca sa numeasca sau nu un anchetator independent. Un lucru e de-acum stabilit: nici agenti CIA si nici alte persoane nu vor fi deferite justitiei pentru actiuni care au respectat dispozitiile primite si cadrul stabilit de Ministerul Justitiei, la vremea respectiva. Dar asta ridica stacheta investigatiei catre factorii de decizie politica si juridica.

Daca ministrul numeste un investigator intr-un caz penal, ancheta va viza metodele de interogare dupa atentatele teroriste din 2001 si daca acestea au fost sau nu tortura. Informatii de presa arata ca Eric Holder ar fi solicitat o lista cu 10 candidati pentru postul de anchetator, in cazul in care va decide sa numeasca unul. „Sper ca decizia sa nu aiba un impact negativ asupra agendei presedintelui”—a spus Eric Holder, continuind, „Dar acest considerent nu poate contribui la hotarirea mea”.
XS
SM
MD
LG