Linkuri accesibilitate

O diversiune transpruteană şi două teme domestice


“Diversiunea Voronin: comunistii il voteaza pe Marian Lupu” - este un titlu din ziarul Gardianul, pus deasupra unei stiri care vorbeste despre indemnuri catre alegatori ca sa-i voteze in alegerile din 29 iulie fie pe Marian Lupu fie pe Iurie Rosca. Marian Lupu si-a anuntat intentia de a candida la postul de presedinte al tarii. Sustine ca doreste “depersonalizarea puterii” si il acuza pe presedintele in exercitiu, care cumuleaza si functia de lider al parlamentului de la Chisinau, ca a vrut sa traga toata puterea in Parlament – se mai arata in Gardianul.

Recenta greva din sistemul judiciar romanesc este comentata in Evenimentul zilei de Ioana Lupea. Ideea centrala este ca judecatorii legifereaza pentru ei insisi si incalca legile facute pentru altii. Lucrurile sunt cu atat mai complicate cu cat Romania se asteapta la un veridct dur al Comisiei Europene in raportul pe justitie, care urmeaza sa fie prezentat nu peste mult timp. Sporurile salariale pentru care se razboiesc magistratii cu guvernul Emil Boc sunt cele pe care, “si le-au acordat singuri prin hotarari judecatoresti”. Nu intamplator, unicul for care ar fi putut amenda pozitia magistratilor – Consiliul Superior al Magistraturii – tocmai s-a solidarizat cu breasla de a carei conduita ar trebui sa aiba grija – mai arata Ioana Lupea. De pe urma aceste demonstratii de forta castiga Partidul Social Democrat, care are de ingropat cel mai mare dosar de coruptie. PSD prefera deocamdata sa lase impresia ca totul este indreptat impotriva tanarului ministru al guvernului Boc, Catalin Predoiu. Probabil ca succesorul pe care i l-au pregatit social democratii, Victor Ponta, nu va ezita sa le cante in struna magistratilor, asa cum au facut si alti ministru de justitie de aceeasi culoare politica, se mai arata in Evenimentul zilei.

In Cotidianul, Teodor Baconsky demonteaza un laitmotiv otravit al ultimei perioade: sintagma “intelectualii presedintelui”. In aceste doua cuvinte sunt inghesuite mai multe personalitati consistente, care au acceptat functii: Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Traian Ungureanu (europarlamentari), Teodor Paleologu (ministru), Mihai Razvan Ungureanu (seful Serviciului de Informatii externe). Insistenta cu care acestia sunt atacati in dezbateri televizate ignora un adevar de bun simt. Il citam pe Baconsky: “Societatea are nevoie de tot mai multe asemenea figuri in viata publica. Pusi in situatia de a decide, ei sunt automat mai responsabili, mai prudenti, mai corecti, mai solidari”.
XS
SM
MD
LG