Linkuri accesibilitate

Vorbind despre sultanatul lui Smirnov, Şevciuc a făcut o mutare tactică


Tensiunile de la Tiraspol sunt un semn de degradare de care deocamdată Chişinăul nu poate să profite

„Consecinţă a tensiunilor dintre liderul Igor Smirnov şi partidul „Obnovlenie”, pe care îl reprezintă şi în spatele căruia stă Compania Sheriff, demisia lui Evgheni Şevciuc nu este totuşi, în actualele condiţii, un pas bine gândit”, crede redactorul şef al ziarului independent de la Bender „Novaia Gazeta”, Grigori Volovoi: "Strategic nu este un pas bun, dar tactic – da. Poporului îi va plãcea gestul pentru cã Şevciuc, plecând, a vorbit în termeni direcţi, spunând cã existã cumãtrism şi un sistem de protecţii în regiune şi cã ne îndreptãm spre monarhie sau sultanat, în orice caz el a vorbit de nişte lucruri despre care pânã acum vorbea doar opoziţia, iar acum au fost spuse de a doua persoanã în stat".

Grigori Volovoi admite că în toamnă, când Sovietul Suprem de laTiraspol va trebui să aleagă un nou spiker, Şevciuk ar putea candida din nou la această funcţie. „Şeviciuc îşi ia probabil o pauză. Totul depinde de faptul cu ce se va ocupa Şevciuk până în septembre”, mai spune Grigori Volovoi, care admite că demisionarul se pregăteşte să devină contracandidatul lui Smirnov la alegerile administratorului regiunii din 2011.

Un alt jurnalist din regiune, redactorul şef adjunct al publicaţiei oficiale „Dnestrovskaia Pravda”, Serghei Melnicenko crede că tensiunile dintre ramurile puterii de la Tiraspol vor polariza societatea şi nu vor contribui cu nimic la depăşirea crizei economice. Cât priveşte relaţiile cu Republica Moldova, aici Serghei Melnicenko nu întrevede vreo schimbare: "Schimbări radicale nu vor fi pentru că ambele ramuri ale puterii –preşedinţia şi sovietul suprem – cu sau fără Şeviciuc - optează pentru purtarea negocierilor cu Moldova de pe principii egale, adică negocieri ca între două state egale".

Înseamnă această demisie o capitulare a aşa-numitor forţe reformatoare din regiune, cum este văzut partidul lui Şevciuc? l-am întrebat pe directorul de programe la Institutul de Politici Publice, Oazu Nantoi, acum candidat pe lista Partidului Democrat: "Evgheni Şeviciu nu este om independent. El este angajatul politic al firmei Sheriff şi el niciodată nu a fost reformator în favoarea Republicii Modlova. Ce gândeşte în realitate Şevciuc, e greu de presupus, dar el niciodată nu a pus la îndoială proiectul acesta de statalitate a Transnistriei. Este un conflict intern, este evident că regimul degradează, dar este evident că cei de pe malul drept cel puţin până la 29 iulie nu sunt în stare să profite de pe urma acestui conflict".

„Întrucât conflictul transnistrean este unul al intereselor economice, mai adaugă Oazu Nantoi, Chişinăul ar putea profita de această situaţie dacă ar avea un centru de putere bine fortificat, în care şi businessul transnistrean să vadă într-adevăr o forţă ce i-ar putea deveni partener şi acest lucru ar conduce treptat la reunificarea celor două maluri ale Nistrului”, consideră directorul de programe la Institutul de Politici Publice Oazu Nantoi.
Previous Next

XS
SM
MD
LG