Linkuri accesibilitate

Mica victorie a echipei “Zimbru”


Fotbalul moldovenesc: infrastructura precară, absenţa investiţiilor şi implicit a unor jucători străini valoroşi...

Fotbalul moldovenesc a avut mereu, de la întemeierea Federaţiei Naţionale, o sumedenie de probleme. Infrastructura precară, absenţa investiţiilor şi implicit a unor jucători străini valoroşi şi antrenori care şi-au făcut un nume sînt doar două dintre acestea. Nu e de mirare că performanţele notabile se tot lasă aşteptate. Eterna campioană a Moldovei din ultimii ani, “Sheriff” Tiraspol, nu poate nicidecum trece de turul doi preliminar al Ligii Campionilor. De grupele Ligii Campionilor nici nu are rost să vorbim.

Ei bine, criza economică a accentuat problemele cronice ale fotbalului moldovenesc. Federaţia încearcă să găsească soluţii pentru a evita falimentul echipelor. Acestea au fost scutite, bunăoară, de taxele pentru arbitraj. Totuşi, situaţia e dificilă. “Zimbru” Chişinău şi-a pierdut cei mai experimentaţi jucători moldoveni şi străini. Echipa e compusă acum în temei din fotbalişti tineri, veniţi de la rezerve. Cu toate acestea, echipa chişinăuiană a reuşit joi un mic miracol. După ce pierduse 1:2, pe teren propriu, primul meci în Europa League în faţa kazahilor de la “Okjetpes”, “Zimbru” a învins, surprinzător cu 2:0 în deplasare şi s-a calificat în turul 2 al competiţiei. E o mică performanţă dacă ţinem cont de faptul că echipa a fost părăsită de jucătorii cei mai scumpi.

Se pare însă că tot răul are şi binele său. Tinerii necunoscuţi care compun acum lotul “Zimbru”-lui nu revendică salarii exorbitante şi, pe deasupra, par mult mai motivaţi. E prematur, fireşte, să tragem concluzii. Echipa nu a spart gura tîrgului. Unde mai pui că testul adevărat va fi confruntarea cu echipa portugheză Pacos de Fereirra care e mult mai puternică. Dar cel puţin “Zimbru” pare o echipă motivată şi promiţătoare. Cu niscaiva tenacitate, organizare şi seriozitate se poate face cîte ceva şi pe timp de criză, şi în absenţa vedetelor plecate.
XS
SM
MD
LG