Linkuri accesibilitate

PPCD: „E timpul să colaborăm cu toată lumea, suntem un stat la intersecţia estului cu vestul”


Victor Ciobanu, PPCD
Victor Ciobanu, PPCD

Interviu cu Victor Ciobanu (PPCD)

Continuăm seria interviurilor cu candidaţii electorali. Al doilea partid înscris la Comisia Electorală Centrală e Partidul Popular Creştin Democrat. Colega noastră, Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu Victor Ciobanu.

Europa Liberă
: Care ar fi primele trei măsuri anticriză pe care le are în vizor formaţiunea dumneavoastră?

Victor Ciobanu
: O măsură ar fi stabilitatea politică pe care ar trebui să o aducă alegerile din 29 iulie. Pentru că vedeţi unde am ajuns – Guvernul nu va putea onora unele plăţi cum ar fi salarii şi pensii din cauza banilor cheltuiţi pentru reabilitarea instituţiilor statului (a Parlamentului, a Preşedinţiei) şi pentru alegerile repetate. O altă măsură ar fi, dacă vorbim în termeni economici, reglementarea politicilor fislcale ale băncilor comerciale. Pentru că dobânzile sunt foarte mari şi populaţia nu poate acccesa aceste credite. O altă măsură ar fi o politică a inflaţiei, pentru că inflaţia la noi este foarte mare. Temperarea inflaţiei va atrage după sine investiţii.

Europa Liberă: Cum aveţi de gând să determinaţi proprietarii de bănci să dea în jos dobânzile?

Victor Ciobanu: Doar prin dialog. Guvernul trebuie să poarte un dialog pozitiv cu băncile comerciale, prin filiera Băncii Naţionale. Dar totuşi nu este bine că băncile comerciale au libertatea foarte mare şi îşi crează political financiare doar în interesul lor.

Europa Liberă
: Aţi spus despre inflaţie. Politică BN bazată pe ţinerea în frâu a inflaţiei a atras deseori critici din partea experţilor. Nu credeţi că nu este o politică chiar bună?

Victor Ciobanu: În opinia noastră, este mai bine să ai o progresie limitată, decât o criză economică, financiară, care să păgubească cetăţenii.

Europa Liberă: Pe segmentul economicului, pe cine trebuie să mizăm mai mult - pe est sau pe vest?

Victor Ciobanu: Această bătălie dintre est şi vest durează prea mult, în opinia noastră. E timpul să colaborăm cu toată lumea, pentru că suntem un stat mic şi aflat chiar la intersecţia estului cu vestul.

Europa Liberă
: În ce măsură împărtășiţi poziţia Puterii în ceea ce priveşte relaţia cu FMI?

Victor Ciobanu: Este discutabil acest subiect. Pentru că R. Moldova întradevăr se află în criză şi se pune întreabarea dacă vom putea întoarce creditul FMI.

Europa Liberă: Ş-atunci, creditul promis de Vladimir Putin ar fi mai favorabil din această perspectivă?

Victor Ciobanu: Nu că ar fi mai favorabil, dar poate că ar fi mai puţin pretenţios. Dacă va fi de ajutor şi nu va implica foarte multe responsabilităţi din partea R. Moldova, atunci creditul rus este de bun augur.
XS
SM
MD
LG