Linkuri accesibilitate

România: Săptămâna găurilor negre din buget, dosare sau morală


Se spulberă şi mitul solidităţii slujbei la stat

Este săptămâna găurilor negre din buget, dosare sau morală. Găurile negre din buget sunt mai multe şi mai mari decât cele albe iar peisajul economic e pe punctul de a devenit cenuşiu ca solul lunar. Cu această ocazie se spulberă şi mitul solidităţii slujbei la stat. Da, e adevărat, dacă ai apucat să te aşezi pe un fotoliu de şef, acesta ar putea avea o oarecare stabilitate, până la remaniere sau până te spulberă mareea neagră a reaşezărilor politice. Dacă eşti, însă, un salariat obişnuit, ai putea avea mari probleme.

Pe magistraţi i-a ajuns din urmă criza şi le-a înjumătăţit salariile. Poliţiştii vor să iasă în stradă ca pietoni indignaţi, într-o manifestaţie de protest legată tot de salarii iar universitatea bucureşteană a aflat că, pentru a nu da faliment, trebuie să reducă din schemă şi să dea afară 50 de cadre didactice. Sunt domenii pentru care, se spunea pe când se negocia bugetul, guvernul va face mari sacrificii.

Educaţia primea pe hârtie sume spectaculoase care, s-a dovedit ulterior, nu acopereau nici măcar necesarul salarial iar justiţia, cea de care depinde depunctarea noastră la Bruxelles, pune lacătul pe uşa sălilor de judecată, cu câteva zile înainte de publicare raportului post-aderare. Pare o glumă proastă să auzi, în plină criză bugetară, raportul final redactat de comisia care a investigat pe ce s-au dus banii investiţi de ministerul tineretului şi sportului în sărbătorirea zilei de 2 mai. S-ar zice, conform acestui raport semnat de mare parte dintre membrii comisiei (mai puţin cei din PDL, partidul dnei Ridzi) că banii au fost drenaţi de o mână invizibilă care i-a băgat în buzunare încă neidentificate. Chitanţele şi contractele puse pe masă de ministru au, mai toate, câte un zero mâzgălit cu o cerneală stridentă, adăugat la finalul sumelor.

Dar şi bugetul altui ministru, al mediului, pare să fie la fel de profitabil pentru clienţii anonimi care au primit, fără licitaţie, pe criterii necunoscute, sume importante pentru publicitate. Şi iată amândoi au obţinut publicitate gratuită, la jurnalele de ştiri şi pe prima pagină a ziarelor. Premierul promite că-i va demite pe cei doi, însă doar dacă parchetul va decide începerea urmăririi penale. E un fel de a spune că mai trebuie să aşteptăm mult până la prima demisie având ca temei moralitatea.

E drept, sumele par derizorii faţă de injecţiile de capital necesare pentru a ţine criza sub control. Numai că periodicitatea acestor întâmplări şi modelul pe care-l urmează ne spun că un control al Curţii de Conturi ar putea transfera o parte însemnată a guvernului la Departamentul anticorupţie în calitate de clienţi. Un semn că această supoziţie ar avea toate şansele să fie adevărată este că Agenţia pentru integritate cercetează mai mulţi miniştri şi demnitari bănuiţi că au uitat să umple corect găurile negre din declaraţiile de avere şi interese.

Şi tot găurile negre au dat în această săptămână o lovitură nimicitoare celui mai vechi ziar particular din România-Cotidianul. În această săptămână au fost anunţate importante reduceri salariale care-i aruncă sub pragul subzistenţei pe mai mult de jumătate dintre angajaţi. Patronul ziarului spunea într-un interviu publicat chiar în această vineri că-i este frică de faliment, pentru că ziarul a acumulat datorii peste cele anticipate, devenind o gaură neagră în venitul unuia dintre cei mai bogaţi şi controversaţi oameni ai ţării.
XS
SM
MD
LG