Linkuri accesibilitate

Moștenirea anilor 50 - aglomerări de blocuri mamut

Mai multe apartamente ale unui bloc cu 11 etaje din Londra au luat foc. 6 Oameni au fost ucişi de flăcări şi fum.

Aşa a început o discuţie îndelung amînată şi evitată: la ce bun blocurile? Trebuie spus, de la început, că, în Anglia, blocurile n-au fost nicodată la ele acasă. În mod tradiţional, englezii trăiesc în oraşe orizontale, întinse pe zeci de kilometri de parcuri şi case cu unul sau două nivele. Tradiţia e continuată pînă şi de antrepenorii moderni care construiesc în mare viteză dar îşi ţin clădirile la maximulm patru-cinci etaje.

Însă, din loc în loc, marile oraşe sînt străpunse de aglomerări de blocuri mamut - construcţii de beton sumbru cu 10-15 nivele, întinse pe sute de metri. Aşa arată moştenirea anilor 60, ani de arhitectură frenetică, lipsită de griji, în primul rînd de grija faţă de persoana umană. Blocurile construite atunci sînt faguri comprimaţi în care trăiesc mii de oameni care nu fac altceva decît să transmită din generaţie în generaţie un mod de viaţă mizer, indolent şi periculos. Marile blcouri sînt urîte. Asta se poate spune de la prima privire.

Şi mai urîtă e existenţa pe care aceste blocuri o generază şi o apără zi de zi. Sărăcimea albă şi familiile supranemrice ale jamaicanilor, africanilor şi arabilor se îngrămădesc într-un spaţiu fără spaţii private. Totul se întîmplă laolaltă: petreceri, joc, naşteri, jafuri, droguri şi, adesea, crime. Un cartier înzestrat cu cîteva blocuri mamut se strică repede, de la centru spre margini. Delictele au o adresă precisă şi poliţia se îndreaptă spre zonele de blocuri, ori de cîte ori caută un suspect.

Experimentul anilor 60 a fost lansat în numele accesului la viaţa modernă şi s-a soldat cu o revenire la viaţa în hoardă. După 40 de ani de tăcere, arhitecţii au ajuns să acuze arhitecţii acelor vremuri şi îşi pun o problemă dramatică: mai are rost să renovăm sau trebuie să demolăm? Viaţa engleză la bloc n-are nimic din organizarea şi ordinea cartierelor de la Roma, Paris sau Bruxelles. Dimpotrivă, viaţa engleză la bloc repetă experineţa estului: oameni în pirzonierat, cu raţii minime de noroc în viaţă.
XS
SM
MD
LG