Linkuri accesibilitate

„Telecreștini și telecreștinism” și alte electorale


Presa de vineri

Nicolae Negru, care realizeaza in Jurnal de Chisinau o analiza a mesajului electoral al comunistilor, dar si a modului in care acestia isi fac propaganda in mass-media pe care o controleaza, vorbeste azi in editorialul sau despre “telecrestini si telecrestinism”. Concluzia e ca, dupa 50 de ani de prigonire comunistă, Biserica Ortodoxă din R. Moldova nu-şi poate veni în fire, nu ştie să mai facă şi altceva, decât să „dea Cezarului ce-i a Cezarului”.

Mai scrie Jurnalul azi si despre politica autoritatilor comuniste in domeniul invatamantului, care ar urmari limitarea numarului persoanelor cu studii superioare, iar dovada ar putea fi cota de inmatriculare stabilita in acest an de Ministerul Educatiei si a carei strategie pare sa fie urmatoarea: mai multi constructori, mai putin studenti.

Iar Petru Bogatu, la randu-i considera uimitor de superficiale reactiile din cea mai mare a presei din Moldova si a celei de dincolo de Prut la vizita presedintelui Statelor Unite, Barack Obama, in Rusia. „Parca ar fi niste clone ale unor comentarii din ziarele rusesti de la Moscova”, scrie Bogatu. „De ce s-a temut Putin de Obama” si „De ce trebuie sa le fie frica acum moldovenilor”, sunt intrebarile pe care el le ridica in titlu.

Moldova Suverana, de cealalta parte, cauta sa-si convinga azi cititorii ca „Incapatanarea echipei lui Smirnov irita vadit Kremlinul”. Asta pentru ca refuza sa revina la masa de negocieri cu Chisinaul. Dovada, in opinia jurnalistilor de la Moldova Suverana, o constituie creditul de 500 de milioane de dolari promis Republicii Moldova de rusi, care, totodata, ar fi refuzat sa mai finanteze regimul de la Tiraspol. Iar in context strict electoral, Moldova Suverana cheama minoritatile sa voteze cu PCRM si mai afirma ca in Moldova ar exista un deficit de partide politice de alternativa. Ziarul ne vorbeste in schimb despre, citez, „mintile noastre lucide”, elogiindu-i in acest sens pe liderul PPCD-ist, Iurie Rosca, si pe seful de campane al comunistilor, Mark Tkaciuk.

In Flux unul din candidatii de pe lista PPCD indeamna toti politicienii, toate partidele politice, la pace si liniste, in numele interesului national, iar primii 7 candidati de pe lista crestin-democratilor, asa-zisii 7 magnifici, sunt prezentati „la inaltime” – pe acoperisul unui bloc, unde si-au prezentat platforma electorala. Tot in Flux, Iurie Rosca afirma ca „PPCD are capacitatea de a aduce fonduri uriase”, pentru relansarea economiei, iar Igor Burciu combate „reincarnarea politica” a lui Marian Lupu.

Si, la final, Timpul il deconspira activitatea electorala a ministrului de interne, Gheorghe Papuc, care a pus in slujba comunistilor, se pare, intreg efectivul ministerului sau. Parerea lui Constantin Cheianu e, insa, ca masinaria electorala a comunistilor s-a blocat. Iar Dan Dungaciu ne atentioneaza: „Nici Obama, nici Medvedev nu vor vota la 29 iulie!”
XS
SM
MD
LG