Linkuri accesibilitate

Teheran: tinerii din nou pe străzi


Demonstrațiile de joi de la Teheran
Demonstrațiile de joi de la Teheran

La zece ani după înăbușirea mișcării de protest studențești

In ciuda interdicţiei de a se organiza manifestatii, la Teheran ieri, mii de tineri au iesit din nou pe strazi. Ei au comemorat 10 ani de la protestele studenteşti înăbusite cu violenţă de autoritati. Manifestari de comemorare a protestelor de acum 10 ani au avut loc si in Statele Unite si in mai multe orase europene, dupa cum au declarat corespondentii postului Radio Farda, serviciul persan al postului nostru de radio.

O noua ripostă violentă a autorităţilor de la Teheran ieri, dupa manifestatiile tinerilor. Au fost folosite gaze lacrimogene şi bastoane de cauciuc. Violenţele au izbucnit in momentul în care protestatarii s-au apropiat de cladirea Universitatii din Teheran. Mai multi tineri purtau măşti chirurgicale pe faţa pentru a nu putea fi identificati de catre forţele de ordine. Dupa protestele de luna trecută, relateaza corespondentii de la Radio Farda, mai mulţi tineri au fost arestati fiind identificaţi după imaginile video ale camerelor de luat vederi amplasate în Teheran.

Un martor ocular a declarat pentru Radio Farda că a vazut cum fortele de securitate si militiile Basiji ii băteau pe tinerii care se apropiau de Universitate. Potrivit declaratiei martorului ocular, tinerii cereau forţelor de ordine să sprijine protestele.

Guvernatorul capitalei iraniene a avertizat că forţele de securitate vor interveni dacă studentii organizează proteste pentru a marca 10 ani de la atacul asupra studentilor de la Universitatea din Teheran din 1999.

Demonstratia de ieri a fost prima dupa 11 zile de calm relativ, după ce autorităţile au operat arestari masive ale participanţilor la manifestatiile de la sfirsitul lunii trecute impotriva rezultatului alegerilor prezidentiale din 12 iunie, alegeri ciştigate, potrivit rezultatelor oficiale, de actualul presedinte Mahmud Ahmadinejad. Miercuri a fost arestat un avocat celebru, cunoscut pentru apararea drepturilor omului .

In ultimele zile, relateaza corespondentii de la Radio Farda, liderii opozitiei au folosit posta electonica pentru a chema tinerii la protestele de ieri. Nici Mir Husein Musavi si nici Mehdi Karrubi, considerati lideri ai opozitiei reformiste nu au reacţionat public la reluarea protestelor de ieri.

In ultimele zile, influenţi lideri religioşi iranieni au cerut preşedintelui Ahmadinejad şi liderului suprem religios, Ayatolahul Khamenei să elibereze toate persoanele arestate după manifestatiile de la sfirşitul lunii trecute şi să detensioneze situaţia din societatea iraniana.

In Statele Unite, Australia si in mai multe capitale europene, iranienii din diaspora au organizat marsuri de comemorare a protestelor de acum 10 ani.
XS
SM
MD
LG