Linkuri accesibilitate

"Ziua" dă exemple de incitare la violenţă din presa aservită PCRM

Ziarul Cotidianul a pus pe pagina sa electronica stiri de ultima ora, cum sunt comentariile ministrului moldovean al reintegrarii, Vasili Sova, la o declaratie recenta a presedintelui Traian Basescu. Seful statului a fost de parere ca ar fi de dorit ca opozitia democratica din Republica Moldova sa castige alegerile din 29 iulie. In spatele cuvintelor sale, s-ar afla – in opinia lui Sova – un plan de separare a Transnistriei, citeaza Cotidianul. Articolul se refera si la demisia presedintelui Parlamentului transnistrean, Evgheni Sevciuk, adaugand ca numele lui a fost vehiculat adesea ca posibil succesor al lui Igor Smirnov, avand sustinerea Moscovei.

O alta stire pusa on-line de Cotidianul este cea despre eliberarea din arestul la domiciliu a lui Gabriel Stati, la o zi dupa ce a fost limpede ca opozitia din Republica Moldova nu va participa la alegeri pe liste comune.

Ziua acorda mult spatiu subiectului Moldova. Sunt informatii despre declaratii facute azi de ministrul roman al afacerilor externe Cristian Diaconescu, care pledeaza pentru alegeri corecte si pentru renuntarea la vizele impuse romanilor, dupa cum sunt si informatii aduse sub ochii cititorilor romani din presa de peste Prut. Ele abordeaza modul in care alegerile din 5 aprilie ar fi fost fraudate. Concluziile verificarilor paralele facute de partidele de opozitie sunt prezentate pe larg. Despre scrutinul din 29 iulie, Ziua scrie ca data a fost anume aleasa in mijlocul perioadei de vacanta si intr-un moment in care organismele europene sunt mai degraba blocate: Parlamentul European e de-abia constituit, Comisia Europeana – cu un viitor inca nedefinit. Toate acestea, plus necoalizarea opozitiei moldovene, sunt de natura sa creasca sperantele comunistilor intr-un vot decisiv in favoarea lor. Pe aceeasi tema scrie si George Damian, la rubrica Opinii si comentarii. El insista pe modul in care comunistii se comporta in campanie: “Voronin isi pregateste linistit maciucasii" – citam deja din Ziua. Mass media comunista de la Chisinau este plina de mesaje care aţâţă la ură si la violenta. Propozitii de genul “Oameni buni, primiti-i cu pietre pe liderii opozitiei!” sunt repetate zilnic, pe toate canalele posibile”. Titlul articolului tine loc si de concluzii: "O Europa surda pentru o Basarabie zdrobita".
XS
SM
MD
LG