Linkuri accesibilitate

Ministrul de externe român cere guvernului Greceanîi să renunţe la regimul de vize


Ministrul de externe român Cristian Diaconescu
Ministrul de externe român Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu speră ca autorităţile moldovene să asigure desfăşurarea unor alegeri corecte şi echitabile

Alegeri democratice si respectarea legislatiei internationale, iata ce asteapta Romania de la Republica Moldova. Ministrul de externe Cristian Diaconescu a cerut astazi din nou Chisinaului sa renunte la regimul de vize impus “unilateral si abuziv” cetatenilor romani. Seful diplomatiei de la Bucuresti le aminteste astfel liderilor moldoveni decizia Consiliului pentru Afaceri Generale al Uniunii Europene care blocheaza drumul Republicii Moldova spre Bruxelles pina in momentul in care desfiinteaza vizele pentru romani.

Ministrul Diaconescu a refuzat sa comenteze eventualele efecte pe care le-ar avea declaratiile presedintelui roman asupra electoratului de dincolo de Prut, dupa ce Traian Basescu si-a exprimat speranta la inceputul acestei saptamini ca “fortele democratice din opozitie vor fi mai bine pozitionate dupa alegerile de la sfirsitul lunii”.

Ministrul roman de externe a spus doar ca cele doua tari trebuie sa-si normalizeze cit mai repede relatiile, avertizind in acelasi timp Chisinaul sa respecte cerintele privind “organizarea unui scrutin corect, echitabil şi care sa asigure posibilitatea tuturor candidatilor si partidelor politice de a se exprima si a-si sustine mesajele si platforma politica'.

Intrebat daca oficialii romani s-au consultat cu cei rusi dupa represiunile din 7 aprilie de la Chisinau, seful diplomatiei romane a raspuns indirect: “Romania s-a consultat in plan bilateral cu toate capitalele statelor interesate de stabilitatea si securitatea în sud-estul Europei si la granita de est a Uniunii Europene”. Ministrul roman de externe a sugerat insa ca relatiile Bucuresti-Moscova sint destul de reci.

La conferinta de presa de astazi a ministrului de externe, Cristian Diaconescu tonul acestuia pare sa se fi schimbat radical atit pe directia Chisinau, cit si pe directia Bruxelles. Romania vrea sa dea senzatia ca este mai hotarita ca oricind sa-si impune punctul de vedere in cadrul Uniunii Europene atit pentru a-i determina pe oficialii moldoveni sa schimbe acul busolei spre vest, cit si pentru a sustine proiectele sociale ale tarii, tot mai contestate din cauza interventiei statului in economia de piata.
XS
SM
MD
LG