Linkuri accesibilitate

Soroca solicită statut de municipiu și autonomie locală în utilizarea fondurilor


Interviu cu Victor Său (Soroca)

Comisia Electorală Centrală a început verificarea listelor cu cetăţenii cu drept de vot întocmite de primării, urmînd să ceară acestora remedierea eventualelor nereguli. CEC nu a luat in calcul insa si radierea de pe liste a cetatenilor aflati peste hotare, iar reprezentantii Opozitiei, care au reusit sa verifice o buna parte din registrele pe care s-a votat afirma ca tocmai prezenta acestora pe liste a lasat loc pentru fraude in mai multe raioane.

Victor Său, edilul orasului Soroca, este convins ca in scrutinul precedent erori ar fi fost multe
.

Victor Său: Nu la suta de procente, dar au fost fraudate. Deoarece la alegerile parlamentare in 2009 au participat cu 30-40 de procente mai mult decit in anul 2007. Adica, de exemplu: la alegerile locale din 2005 pentru partidul comunistilor in orasul Soroca au votat 2.300 de cetăteni, la alegerile parlamentare din 2009, 6.300. Se intreaba lumea de unde s-au mai luat 4.000 de comunisti în orasul Soroca.

Europa Liberă: Si ati aflat raspunsul la aceasta intrebare ?

Victor Său: ... s-au găsit că sint mulţi pe listă. Adica eu pot sa va spun numai una. Undeva s-au depistat la vreo 2 mii de locuitiri care erau in diferite liste, in diferite sectoare...

Europa Liberă: Pe liste suplimentare?

Victor Său: Si pe liste suplimentare şi erau chiar si cu participare in diferite sectii de votare. De data asta i-am scos pe dînsii din lista, aproape la 2 mii de persoane am scos...

Europa Liberă: Pe mine m-a impresionat aceasta cifra cînd ati spus că din 50 de mii de locuitori ai oraşului Soroca, 10 mii ar fi plecati la munca in străinătate.

Victor Său: Da, la noi mai multe persoane din blocurile locative cu 5, cu 9 etaje, practic mai toti proprietarii sint plecati la munca dupa hotare.

Europa Liberă: Credeti ca vor fi mai corecte alegerile din 29 iulie ?

Victor Său: Cred ca da. In primul rînd s-au schimbat membrii birourilor la secţiile de votare. Si acum avem in comisii persoanele din opozitie, adică o sa fie mai multe lucruri care schimba situaţia.

Europa Liberă: La alegerile din 5 aprilie cita populatie din Soroca a mers sa voteze?

Victor Său
: aproximativ 12 mii de locuitori ai orasului au participat şi 11 mii de alegatori n-au participat.

Europa Liberă
: Indecisi?

Victor Său: Indecişi.

Europa Liberă: De data asta speraţi sa fie o prezenţă mai masiva?

Victor Său: Speram, ne adresam populatiei. Oamenii sa nu fie indiferenţi la tot ce se petrece in ţară. Sa faca o mica analiza si sa vina toti la vot. Ca ei singuri sa decida cine are pricepere si competenta, cine are posibilitatea si cine are asa o echipa care sa conduca tara asta in viitor.

Europa Liberă
: Cum vedeti in viitor conlucrarea dintre puterea locala si cea centrala?

Victor Său: Prin autonomie locala. Impozitele sa ramînă în oraş şi consilierii din Soroca să decidă de unii singuri unde să fie repartizati aceşti bani. Iata ce este pentru mine actual; cum se lucreaza in toata Europa. Nu sistemul nostru pe verticală care este, in care toate impozitele se duc la Chisinau şi de acolo se repartizează cu linguriţa, după culoare (politica).

Europa Liberă: Insistati sa vi se ofere statut de municipiu pentru Soroca?

Victor Său: Da. Noi am solicitat de nenumarate ori si de la guvern şi de la Parlament, ca sa fie schimbat statutul, deoarece în oraşul Soroca sint multi agenţi economici care plătesc impozite mari. Asteptam rezultatele. Speram că sorocenii nu vor fi indiferenţi de situaţia din republica Moldova şi la 29 iulie vor ieşi toţi la alegeri şi vor da votul lor echipei pe care ei o socot a fi cea mai buna, cea mai performantă la ziua de azi, cu o programa bine venită pentru Republica Moldova.
XS
SM
MD
LG