Linkuri accesibilitate

Atac cibernetic de proporții în Statele Unite și Coreea de Sud


Un atac cibernetic de proportii a afectat retele de computere ale guvernelor American si sud-corean. Tintele atacatorilor au fost Casa Alba, Pentagonul, Bursa, Agentia pentru Securitate Nationala, Ministerul Securitatii Interne, Departamentul de Stat si alte ministere, dar si cotidianul Washington Post. Asta rezulta dintr-o analiza preliminara.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Nick Shapiro a spus ca acolo atacul nu a avut nici un efect asupra activitatilor de zi cu zi. Masurile preventive au mentinut siturile Casei Albe operationale, singurii care ar fi putut avea probleme fiind cei care au incercat sa le acceseze din Asia. Serviciile de informatii din Corea de Sud cred ca atacul a fost pus la cale de nord-coreeni si simpatizanti ai Coreei de Nord, aflati in Corea de Sud. Alti experti spun insa ca e prea devreme pentru o astfel de ipoteza.

Majoritatea agentiilor guvernamentale americane au facut fata cu succes atacului cibernetic, doar la Ministerul de Finante, sistemul a fost perturbat pe alocuri. Ed Donovan, purtatorul de cuvint al Serviciului Secret a declarat ca atacul cibernetic a incetinit activitatea computerelor, dar nu a perturbat siguranta nationala. Cei de la Departamentul de Stat arata ca paginile de internet ale agentiei au fost atacate inca din 5 iulie si aparent continua, cu o amploare redusa.

Ceea ce este interesant in legatura cu acest atac este ca nu a vizat fisiere secrete ci mai curind paginile publice ale agentiilor – ceea ce a dereglat conexiunile cu cei care incercau sa acceseze paginile din exterior. Se pare ca la Ministerul Transporturilor, pagina a fost nefunctionala timp de doua zile. Un expert in siguranta retelelor cibernetice a spus ca la o agentie a guvernului american — pe care nu a numit-o — s-au inregistrat circa un milion de apeluri ceea ce a dus la supra-saturarea sitului, stiut fiind ca acesta are o capacitate maxima de circa 25 de mii de apeluri. Acelasi expert sustine ca intre 30 si 60 de mii de computere par a fi fost implicate in initiarea atacurilor.

Computere ale unor agentii guvernamentale americane au mai fost si in trecut supuse atacurilor cibernetice, multe originind in China . Exista temerea ca retele teroriste cum este Al Qaida ar putea initia atacuri cibernetice.
XS
SM
MD
LG