Linkuri accesibilitate

Titus Corlăţean (PSD): pledoarie pentru un parteneriat româno-moldav pe teme UE


Guvernul aşteaptă însă alegerile din Moldova pentru a stabili o strategie

Oficialii romani asteapta alegerile de la Chisinau pentru a vedea ce strategie ar trebui sa urmeze in relatiile cu Republica Moldova. Deocamdata pe cai diplomatice Romania blocheaza pana dupa scrutinul din 29 iulie orice progres al Republicii Moldova pe directia Uniunii Europene. Totusi senatorul socialist Titus Corlatean, seful Comisiei de politica externa din camera superioara a Parlamentului, declara ca Romania ar trebui sa-si normalizeze relatiile cu Chisinaul. Senatorul roman crede ca cele doua state pot avea “un parteneriat pe baza caruia sa discute si promoveze proiecte europene comune”.

In acelasi timp insa surse diplomatice bine informate ne-au spus ca Romania nu vrea sa faca nici un fel de concesii fata de Chisinau, atita vreme cit vor ramine la putere cei “responsabili de represiunea din 7 aprilie”. Aceleasi surse precizeaza ca apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana nu poate avea loc daca la Chisinau ramin la putere aceleasi forte nedemocratice.

Pe de alta parte seful comisiei de politica externa din Senat considera ca Romania “ar trebui sa dea dovada de mai multa incisivitate in Balcani” si ca ar putea lansa un joc strategic european care sa depaseasca legaturile cu Bruxellesul si clasica relatie transatlantica. La fel ca presedintele Traian Basescu, senatorul socialist pledeaza pentru revenirea Romaniei pe scena asiatica.

Ca multe state din zona, Romania isi doreste sa devina lider regional si incearca nu doar declarativ, ci si prin strategii imediate sa-si creasca influenta. In plus liderii poltici romani au nostalgia diplomatiei din perioada dictatorului Nicolae Ceausescu. Acesta reusise sa impuna Romania in rolul de negociator in Orientul Mijlociu si de partener important al Chinei. De aceea de cite ori vine vorba despre dorintele diplomatiei autohtone directiile de dezvoltare nu sint doar cele regionale immediate, ci si cele asiatice, mai indepartate.
XS
SM
MD
LG