Linkuri accesibilitate

De la imperiul Uigur la Regiunea Autonomă Xinjiang


Cauzele tensiunilor inter-etnice care au explodat în vestul Chinei

Uigurii din vestul Chinei sînt o populaţie turcică de religei musulmană, care se înrudeşte cu popoarele din Asia Centrală. După ce timp de decenii, chinezii Han (majoritari în Chinei comunistă) au imigrat în teritoriul lor, uigurii sînt pe cale să devina o minoritate în propriul lor teritoriu.

De la imperiul Uigur la Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang


Uigurii sînt o populaţie veche care a lăsat urme în istoria Asiei Centrale şi de Est. Pentru mai mult de o sută de ani între secolele opt şi nouă, uigurii au avut un imperiu care s-a întins din Manciuria la Marea Caspică. Astăzi ei sînt concentraţi în provincia Xinjiang din nord vestul Chinei, dar formează minorităţi considerabile în Uzbekistan, Kirghistan şi Kazakstan. Comunităţi uigure se găsesc şi în alte părţi ale Asiei.

Uigurii se trag din nişte triburi care au trăit în zona deluroasă a Munţilor Altai. Au o cultură distinctă şi vorbesc o limbă de origine turcică. Oamenii de ştiinţă spun că din punct de vedere genetic, uigurii sînt un amestec de sînge caucazian şi est asiatic, şi aşa se explică de ce mulţi dintre ei au pielea şi părul de culoare mai deschisă. Din punct de vedere religios sînt musulmani suniţi.

După o perioadă de independenţă sub numele de Turkestanul de Est, conducerea republicii uigure a acceptat în anii 40 să formeze o confederaţie cu noul stat communist chinez. Nu după mult timp însă, Beijingul a transformat republica uigură în Regiunea Autonomă Uigură Xinjiang

O regiune autonomă fără autonomie şi fără drepturi pentru uiguri


Rozimuhamet Abdulbaikev e fostul lider al unei organizaţii neguvernamentale uigure din Kirghistan numită Ittipaq (Unitate). Într-un interviu pentru serviciul kirghiz al postului de Radio Europa Liberă/Libertatea, Abdulbaikev spune că deşi China a dat un statut autonom regiunii Xinjiang, numai de autonomie nu se poate vorbi acolo: “Uigurii n-au nici un drept. Regimul totalitar chinez a reprimat toate libertăţile, libertatea de expresie, libertatea presei, libertatea de conştiinţă, libertăţile persoanei, şi acesta e motivul pentru care s-au revoltat uigurii”

Motivul punctual al demonstraţiilor sîngeroase de protest care au avut loc în Urumqi la cinci 5 iulie a fost uciderea a cel puţin doi uiguri de către chinezi Han într-o ceartă la o fabrică de jucrării din sudul Chinei.

Cauzele revoltei: Politica de omogenizare etnică dusă de guvernul chinez în provincia Xinjiang


Violenţa teribilă a protestelor, în care potrivit datelor oficiale au fost ucişi peste 150 de oameni, e semnul unor nemulţuimiri mult mai profunde, cum explică Nizam Sametov, de la Asociaţia Uigurilor din Marea Britanie: “În fiecare zi guvernul aduce sute, dacă nu chiar mii de chinezi Han în patria noastră, Turkestanul de Est – regiunea autonomă Xinjianng – în timp ce uigurii noştri stau fără slujbe şi suferă”

Sametov mai spune că politica guvernului chinez este de a oferi locuri de muncă uigurilor în alte părţi ale Chinei, şi datorită migraţiei masive a chinezilor în Xinjiang, populaţia uigură este tot mai mică decît cea chineză.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG