Linkuri accesibilitate

În capitala regiunii XinJiang au continuat ciocnirile violente dintre minoritarii uiguri şi chinezii han

Masiva desfasurare a fortelor de securitate in capitala provinciei survine dupa ce autoritatile au recunoscut ca in violentele de la sfirsitul saptaminii trecute 156 de oameni au fost omoriti, peste 1000 raniti si peste 1500 arestati.

Agentia germana de stiri DPA il citeaza pe Dolkun Isa, secretarul general al Congresului Mondial Uigur, cu declaratia ca, potrivit informatiilor pe care le are de la martori oculari la violente, numarul uigurilor morti ar fi intre 600 si 800. Potrivit sursei citate, uigurii ar fi fost linsati de bande de chinezi han.

Ministrul chinez pentru securitate publica Meng Jianzhu a dat vina pentru violentele din provincie pe separatistii uiguri: "Cu totii stim ca acest incident a fost provocat de cei care doresc sa incite la conflicte si radacinile sint puternic politice. Acest conflict este intre separatisti si fortele anti separatiste si este o lupta politica."

Liderul partidului comunist din capitala regiunii, Urumqi, Li Zhi a spus ca va cere condamnarea la moarte a celor care au provocat violentele si moartea atitor oameni. El a spus si ca majoritatea celor acuzati de crima sint deja inchisi si sint mai ales studenti.

Agentia France Presse a relatat ca in cursul diminetii bande de chinezi Han au atacat doi uiguri musulmani in doua incidente separate. Agentia Reuter relateaza ca fortele de securitate au incercat sa imprastie un grup de citeva sute de chinezi han.

Populatia locala nu se simte insa deloc in siguranta în ciuda impresionantelor forte de politie desfasurate pe strazi, dupa cum spune Jiang, un locuitor de 50 de ani din Urumqi: "Daca te duci la slujba, trebuie sa iei cu tine un baston sau un cutit. Daca n-ai nimic cu ce sa te aperi nu e bine. Va trebui sa avem tot timpul ceva la noi cu ce sa ne aparam".

Autoritatile au declarat stare execptionala noaptea trecuta pentru a impiedica ceea ce ele numesc „ raspindirea haosului”.

Ieri dimineata in jur de 200 de oameni au protestat in fata fortelor de ordine împotriva arestarilor discretionare. Majoritatea protestatarilor erau femei.

Ca urmare a tulburarilor, presedintele Chinei Hu Jintao s-a întors de urgenta de la summitul G8 din Italia.

Reactia internationala la evenimente nu a întirziat: primul ministru turc Recep Tayyp Erdogan a anuntat ca guvernul sau urmareste cu mare atentie si ingrijorare evolutiile si situatia minoritatii uigure turcice. Presedintia suedeza a Uniunii Europene a cerut partilor sa dea dovada de retinere, asa cum a cerut si Secretarul de stat american Hillary Clinton.

Ministerul rus de externe a spus ca problema este una stricta interna a Chinei, iar ministerul de externe din Kazahstan si-a avertizat cetatenii sa evite vizitele in regiune. Localitatea Urumqi este situata la 3 mii de km de Beijing si are o populatie de apropae 2 milioane si jumatate de oameni. In oras majoritatea o compun chinezii Han, dar in regiune, majoritari sint uigurii musulmani. Populatia uigura numara 8 milioane de oameni in aceasta provincie.
XS
SM
MD
LG