Linkuri accesibilitate

Tentativa preşedintelui Obama de a relansa relaţiile cu Rusia


Preşedintele Obama şi premierul Putin
Preşedintele Obama şi premierul Putin

Bilanţul vizitei preşedintelui american la Moscova unde s-a pronunţat pentru un climat de cooperare

Când Barack Obama a vizitat prima oară Rusia, în urmă cu patru ani, a fost deţinut timp de câteva ore pe un aeroport de provincie. Pe vremea aceea, Obama era senator democrat de Illinois. Inspecta depozite de armament ruseşti în delegaţia senatorului republican Richard Lugar, care a spus atunci că Rusia este un stat „defect”, în care „stânga nu ştie ce face dreapta”.

De data aceasta, însă, Obama a fost primit cu totul altfel. Într-o sală poleită cu aur, la Kremlin, preşedintele rus Dmitrii Medvedev a vorbit în superlative despre întâlnirea sa cu Barack Obama, spunînd că ea va avea influenţe în lumea întreagă.

Casa Albă a prezentat vizita lui Obama ca pe o ocazie de a relansa relaţiile cu Moscova, pornind de la clarificarea intereselor naţionale americane.

Într-un important discurs de politică externă rostit în faţa studenţilor, într-o sală de expoziţii din apropierea Kremlinului, Obama a criticat ceea ce a numit „prejudecăţile” Moscovei. Printre ele s-ar număra ideea că relaţia ruso-americană trebuie să fie una bazată pe competiţie şi pe împărţirea sferelor de influenţă. „Asemenea prejudecăţi sunt greşite”, a spus Obama, adăugînd că în anul 2009 o mare putere nu-şi arată forţa dominînd sau demonizînd alte ţări.

Obama s-a referit direct la Georgia, a cărei invadare de către ruşi anul trecut a adus relaţiile americano-ruse la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul războiului rece. Preşedintele american nu s-a ferit să arate Rusiei în ce domenii mai are lipsuri, vorbind totuşi despre importanţa presei libere şi a drepturilor omului.
El a insistat însă că Statele Unite nu vor să impună vreunei ţări un anume sistem politic şi a recunoscut că în trecut Washingtonul a făcut în această privinţă greşeli. Această declaraţie ar putea fi pe placul multor ruşi, care au respins invadarea Irakului şi alte decizii de politică externă americană.

Un sondaj de opinie făcut înaintea vizitei lui Obama la Moscova arăta că majoritatea ruşilor au suspiciuni faţă de Statele Unite. 75% dintre ei cred că Washingtonul abuzează de propria putere. În timpul războiului ruso-georgian de anul trecut, mulţi ruşi erau convinşi că Washingtonul i-a încurajat pe georgieni să atace – o viziune prezentată ca fapt de televiziunile de stat ruseşti.

Mulţi ruşi sunt nemulţumiţi şi de planul american de amplasare a unor instalaţii militare antirachetă în Europa Centrală, adică prea aproape de Rusia. Dar pe străzile Moscovei, săptămâna aceasta, mulţi trecători ne-au spus că Obama le-a făcut o impresie bună şi că speră ca relaţiile ruso-americane să se îmbunătăţească.

Veronicăi Trofimova îi place Obama, pentru că este „mai rezervat” şi „diplomatic”. Iar Alexei Ceadaiev spune că preşedintele reprezintă o „nouă Americă”. Alexei spune că relaţiile ruso-americane erau foarte bune în anii 90, după care s-au stricat, dar acum par să se mişte din nou în direcţia cea bună.

Mai puţin limpede este ce efect a avut vizita lui Obama asupra omului despre care mulţi cred că este adevăratul conducător al Rusiei. La întâlnirea de marţi de la reşedinţa sa de vară, Vladimir Putin s-a arătat destul de „acru” în compania lui Obama. Jurnalistul Evgheni Kiseliov, fost moderator al unei televiziuni acaparate de oamenii lui Putin, se îndoieşte că relaţiile americano-ruse se vor relansa prea curînd. Kiseliov spune că anti-americanismul a devenit parte a sistemului politic rusesc, iar clasa politică rusă nu este încă pregătită să-l depăşească.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG