Linkuri accesibilitate

Stadiul relațiilor ruso-americane în urma vizitei lui Barack Obama la Moscova


Schimb de documente la Kremlin în prezența președinților SUA și Rusiei
Schimb de documente la Kremlin în prezența președinților SUA și Rusiei

Pe ansamblu, summitul este considerat un succes în principal pentru că nu a fost un eşec

Cadrul unui acord cu privire la reducerea armamentului strategic poate fi considerat un succes previzibil, in legatura cu o chestiune importanta, dar mostenita din anii razboiului rece. In privinta scutului american anti-racheta, care urmeaza sa fie amplasat in Polonia, Moscova si-ar fi dorit ca Statele Unite sa renunte la el, in conditiile in care eficacitatea scutului si importanta sa strategica fusesera puse sub semnul intrebarii de Obama, in campanie, dar asta nu s-a intimplat la summit. Partile au convenit doar sa analizeze capabilitatile rachetelor de lupta detinute de tari certate cu legea intre care Iran si Coreea de Nord.

In schimb, rusii nu au facut concesii in chestiunea iraniana. Statele Unite au nevoie de sprijin international larg, vizind sanctiuni serioase impotriva regimului iranian si ambitiilor sale nucleare. Fara cooperarea Rusiei insa eficacitatea sanctiunilor e indoielnica. In plus, liderii rusi nu s-au alaturat nici criticilor la adresa manierei in care regimul iranian trateaza opozitia, dupa ce aceasta a contestat alegerile prezidentiale.

Expertii incearca sa descifreze daca admninistratia americana a facut concesii cu privire la extinderea NATO. In general, in alocutiunea sa, Barack Obama a repetat cele spuse si anterior, sugerind ca fiecare tara are dreptul la propriile aranjamente de securitate. Asta inseamna ca Moscova nu trebuie sa se amestece in legatura cu aderarea Ucrainei sau Georgiei.

Dar analistii firmei Stratfor remarca de exemplu ca fiind noi si poate semnele unei concesii, afirmatiile presedintelui american ca, pentru ca o tara sa devina membru in NATO, majoritatea populatiei trebuie sa opteze pentru asta si tara respectiva trebuie sa puna in aplicare reforme. In principiu, astea au fost conditiile si cind alte state est europene au fost integrate doar ca in practica, in cele din urma, decizia a fost una politica si nu dictata de progresele in procesul de reforme. Unii analisti considera ca pozitia lui Obama pare a se fi apropiat in acest sens de cele franceza si germana, tari care privesc cu rezerve continuarea extinderii NATO. Dar nu e sigur ca asa si stau lucrurile.

Pe ansamblu summitul este considerat un succes in principal pentru ca nu a fost un esec. Relatiile ruso-americane nu au avut de suferit, poate chiar s-au imbunatatit.
XS
SM
MD
LG