Linkuri accesibilitate

Neglijența proverbială


Campanie de anvergură de prevenire a accidentelor, sprijinită de Direcția Elvețiană pentru Dezvoltare și cooperare

În perioada august 2009 – februarie 2010 în Moldova se va desfăşura o campanie naţională de informare în vederea prevenirii accidentelor în condiţii casnice. Campania cu pricina vizează cu precădere localităţile rurale şi asta nu e rău.

La ţară proverbiala nejlijenţă moldovenească ia deseori proporţii ameninţătoare. Seninătatea rurală, comuniunea cu natura “ocrotitoare” potenţează un soi de lipsă de precauţie periculoasă. Prea mulţi oameni mor acasă la noi din neglijenţă. Am citit, în anii lungi ai tranziţiei interminabile, o sumedenie de ştiri care păreau trase la indigo. Zeci de oameni au murit acasă, mistuiţi de flăcări, după ce au adormit buştean cu ţigara aprinsă alături. Zeci de copii au murit acasă în momentul în care părinţii erau plecaţi. Mulţi mor sau se accidentează acasă din neglijenţă, prostie, naivitate, lene şi din te miri ce alte motive.

Aşa că o campanie de prevenire a accidentelor în condiţii casnice e foarte oportună. Oamenii trebuie fireşte avertizaţi, atenţionaţi, responsabilizaţi. Din cîte înţeleg, această campanie va avea o anvergură namaipomenită de vreme ce e susţinută de Direcţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare şi de compania Moldcell.

Sper, de această dată, să existe un impact benefic mai pregnant. Zic asta pentru că, de-a lungul anilor, am tot auzit la radio sfaturi legate de prevenirea incendiilor, iar oamenii continuau să moară acasă înghiţiţi de foc. La fel de adevărat e însă şi faptul că nu-l poţi informa pe cel care nu are urechi să te audă.
XS
SM
MD
LG