Linkuri accesibilitate

„America doreşte o Rusie paşnică, puternică şi prosperă”


Barack Obama și Dmitri Medvedev la Kremlin

La încheierea vizitei președintelui Statelor Unite la Moscova

Preşedintele american Barack Obama a avut o misiune foarte delicată in vizita sa de la Moscova, incheiata aseară: sa caute sprijin din partea Moscovei in chestiuni precum Afganistanul si Iranul iar, pe de altă parte, să transmită şi un mesaj limpede că Washingtonul continuă să fie îngrijorat faţă de anumite evolutii ale politicii Moscovei în regiune. Corespondentii Europei Libere, Gregory Feifer şi Brian Whitmore cred că ieri s-a vazut limpede această foarte delicată misiune diplomatică.

Ziua de ieri a început, pentru preşedintele Obama cu un mic dejun cu premierul Vladimir Putin şi s-a incheiat cu o intilnire cu unii dintre cei mai înverşunaţi critici ai regimului Medvedev-Putin.

In discursul sau de politică externa, de la Noua Scoală de Economie din Moscova, Obama a subliniat dorinta Statelor Unite de a avea o lume mai sigură şi mai paşnică prin cooperarea dintre Moscova si Washington. „America doreşte o Rusie puternică, paşnică şi prosperă”, a spus preşedintele Obama. Dar, această afirmaţie a fost repede echilibrata. „In 2009 o mare putere nu îşi arată puterea dominind sau demonizînd alte ţări. Zilele cînd imperiile puteau să trateze alte ţări suverane ca piesele pe o tablă de şah au trecut”.

Respectul suveranităţii statelor trebuie să fie piatra de temelie a ordinii internaţionale, a mai spus preşedintele american, care a precizat că aceast lucru este adevărat şi pentru Statele Unite şi pentru Rusia, şi de aceea acest principiu trebuie aplicat in relatiile cu toate ţările, inclusiv cu Ucraina şi Georgia.

Preşedintele Obama a mai vorbit despre nevoia unei apropieri reale intre oamenii din Rusia si din Statele Unite, printr-un parteneriat real care sa duca la o mai buna înţelegere reciprocă şi la diminuarea sentimentelor anti-americane din societatea rusa.

Intilnirea cu premierul Putin a durat dublu decit fusese prevazut in programul vizitei, adică 2 ore, dar la finalul ei si premierul rus a vorbit despre sperantele legate de numele noului preşedinte american: „Relatile ruso-americane au o lunga istorie si au fost diferit colorate. Au fost ani de inflorire a relatiilor si zile intunecate, chiar confruntări. Legăm speranţele noastre de dezvoltare a relatiilor de numele dumneavoastra”, a spus Vladimir Putin.

Ieri seara, preşedintele american s-a intilnit cu reprezentanţi ai societăţii civile din Rusia şi in răstimp de o ora şi cu mai multi lideri ai opozitiei, printre care fostul campion de sah Garry Kasparov si fostul vicepremier Boris Nemtov.

Intr-un interviu cu serviciul rusesc al postului nostru de radio, Boris Nemtov a spus ca liderul de la Casa Albă a ascultat cu inţelegere problemele exprimate de opozitia rusa şi ca este nevoie ca Washingtonul sa colaboreze cu liderii de la Kremlin. In opinia lui Nemtov aceasta ar fi o pozitie „rezonabila”, iar batalia pentru democratizarea Rusiei trebuie dusa de ruşi: „Eliberarea tării de aceasta birocraţie coruptă nu e treaba lui Obama, ci a noastra. Este batalia noastra. Nu aşteptam ajutor din afară. Dar credem că America, o mare putere a lumii si preşedintele Obama, ca un lider mondial, trebuie sa stie cum arata sistemul politic rus. Si noi trebuie sa ne întărim contactele cu America”, a spus fostul vicepremier rus Boris Nemtov, actualmente unul din importantii lideri ai opozitiei, dupa intilnirea de ieri seara cu preşedintele american Barack Obama.

Preşedintele american ajunge astazi in Italia, la summitul tarilor din grupul celor 8.
XS
SM
MD
LG