Linkuri accesibilitate

Tinerii şi votul din 29 iulie


Mii de studenţi moldoveni nu vor putea vota la 29 iulie pentru că sunt în vacanţă şi nu se află în locul unde au reşedinţa

Valeria Mariana Fărâmă are 18 ani şi este studentă la arhitectură. A votat pentru prima dată la 5 aprilie. Va merge şi la 29 iulie pentru că, spune Mariana, votul tinerilor este esenţial: "Anume de rezultatul votului tinerilor depinde viitorul nostru şi ceea ce vrem să facem mai departe fiindcă situaţia Moldovei este acum incertă şi dacă vor câştiga partidele de dreapta, consider că vom putea avea un viitor bun în Moldova.Dar dacă situaţia rămâne aceeaşi, o să fie ceva mai greu."

Ion, un alt tânăr din capitală, însă nu-şi pune mari speranţe în alegerile din 29 iulie. Cu toate acestea, el va vota la 29 iulie. Cel mai mult îşi doreşte: "O reformă care să le permită tinerilor să poată merge liber în Europa, mai aproape de Europa şi să fie scoase aceste bariere."

Ce probleme au tinerii şi ar vrea să le rezolve cei care vin la guvernare? "Cred că libera exprimare, reforma în sistemul de învăţământ."

Unor tineri de la Chişinău se pare că le este frică să vorbească deschis despre aşteptările pe care le au de la scrutinul din 29 iulie. Ba mai mult, când am încercat să le fac câteva poze, unii au refuzat. ”Nu vrem...Trăim în Moldova”, mi-au spus ei şi au plecat.

Elena Ostapenco
Elena Ostapenco este instructoare la o tabără de odihnă de la Vadul lui Vodă. Chiar dacă are program în fiecare zi, spunea ea, va găsi timp, la 29 iulie, să voteze. Are şi unele argumente: "Contează votul meu. Vreau să-mi spun părerea. Eu consider că nu doar tinerii dar toată lumea ar trebui să meargă la votare pentru că e viitorul tuturor şi ne vizează pe fiecare dintre noi în parte.Tinerii ar trebui să înveţe mai mult de la cei care sunt mai în vârstă, care cunosc mai multe."

Ion Bargan
Se pare totuşi, că mii de studenţi moldoveni, nu vor putea vota la 29 iulie pentru că sunt în vacanţă şi nu se află în locul unde au reşedinţa. O problemă semnalată şi de Organizaţia de tineret al Partidului Liberal. Ion Bargan, vicepreşedintele organizaţie de tineret: "Să luăm în considerare faptul că o bună parte din studenţi locuiesc în raioane îndepărtate şi e foarte greu de presupus că majoritatea tinerilor vor fi dispuşi să cheltuie 100-200 de lei pentru a veni la Chişinău şi a obţine acest certificat care să le permită să voteze. Va fi incorect în adresa unui tânăr cetăţean care vrea să participe la vot dar este limitat.
Tinerii liberali speră că Comisia Electorală Centrală îşi va revizui decizia şi le va permite studenţilor să voteze în localităţile în care se vor afla în ziua alegerilor anticipate.În caz contrar, tinerii liberali vor picheta sediul CEC."
XS
SM
MD
LG