Linkuri accesibilitate

Stadiul urmăririlor penale declanşate după evenimentele de la 7 aprilie


Un jurnalist al ziarului Timpul spune ca este cercetat penal de Procuratura Generala pentru chemare la „rasturnarea sau schimbarea prin violenta a oranduirii constitutionale”. Chemarea ar fi fost facuta in articolul de opinie „Maine va fi prea tarziu...”, publicat pe 7 aprilie, ziua tulburarilor anticomuniste violente de la Chisinau. Procuratura spune ca ancheta nu este indreptata impotriva ziarului Timpul si ca cerceteaza toate circumstantele evenimentelor din 7 aprilie.

La trei luni de la tulburarile violente din Chisinau, procurorii continua urmarirea penala, in cazul mai multor protestatari care sunt cercetati pentru tentativa de lovitura de stat, finantarea protestelor, instigare la dezordine in masa sau a distrugerii bunurilor.

O singura persoana ramane in arest preventiv suspectata de tentativa de lovitura de stat. Johnatan Netanyahu, cetatean al Romaniei si SUA, va ramane dupa gratii inca cel putin trei saptamani la decizia Judecatoriei Rascani. Pana acum procuratura nu a transmis dosarul acestuia in instanta, iar avocatul Roman Mihaies spera sa se intample acest lucru pana la sfarsitul saptamanii.

Roman Mihaies: “Procuratura mi-a prezentat materialele dosarului. Am semnat ca am facut cunostinta cu dosarul, cu procurorul de caz. Dansul a transmis dosarul procurorului general mai departe spre verificare si scrierea rechizitoriului si asta dureaza vreo saptamana. Impotriva lui Netaniyahu nimic nou, in afara de faptul ca a aruncat cu o piatra in directia Parlamentului si nu a lovit pe nimeni, ceea ce poate reprezenta doar o contraventie administrativa in cazul dat.”

Apararea lui Johnatan Netanyahu a cerut in mod repetat ca acesta sa fie eliberat cu interdictia de a parasi RM, insa fara rezultat.

Anatol Matasaru e un alt protestatar arestat si banuit de instigare la dezordine, caruia instanta i-a prelungit luni termenul de arest la domiciliu cu inca 30 de zile. Avocatul sau, Victor Pantaru spune ca nu are acces inca la dosarul clientului sau, dar ca va insista pentru eliberarea lui Matasaru din arest la domiciliu.

Victor Pantaru:: “Are nevoie sa se deplaseze din cauza sarcinii sotiei sale, ea nefiind in stare sa faca cumparaturi, de a avea grija de familie si de mica lor afacere, pe care incearca s-o resusciteze, dupa atacurile autoritatilor. Cu atat mai mult el are un copil de intretinut. Iar declaratia de neparasire a localitatii l-ar ajuta foarte mult in acest sens.”

Omul de afaceri Gabriel Stati a fost eliberat din arest la domiciliu şi urmează să fie judecat în libertate. El are interdicţie de a părăsi ţara în următoarele 30 de zile. Stati a fost arestat la 8 aprilie la Odesa, împreună cu un colaborator de-al său, după ce preşedintele Vladimir Voronin a spus că ar fi finanţat protestele violente din 7 aprilie. Stati neagă aceste acuzaţii. Avocatul său a declarat presei occidentale că Vladimir Voronin se răzbună prin Gabriel pe tatăl acestuia, cunoscutul om de afaceri Anatol Stati.

Invinuit de tentativa de lovitura de stat, Aurel Marinescu, asociatul omului de afaceri Gabriel Stati, are interdictia de a parasi RM inca pentru aproape o luna. Asta, dupa ce saptamana trecuta Curtea de Apel Chisinau a decis eliberarea acestuia din arest la domiciliu. Cel putin pana la sfarsitul acestei saptamani va ramane in arest la domiciliu si fostul consilier prezidential, Sergiu Mocanu, invinuit de uzurparea puterii in stat, organizarea si conducerea protestelor din 7 aprilie.

In schimb, in actiunile de dezordine in masa nu ar avea nici o implicare Vladimir Turcanu, unul dintre liderii PCRM, dupa cum afirma intr-un comunicat Procuratura Generala. Potrivit sursei, Turcanu a fost audiat imediat dupa proteste, stabilindu-se ca el nu a organizat arborarea drapelului UE pe sediul Parlamentului, dar a acceptat acest lucru la solicitarea manifestantilor pentru a calma spiritele si evita violentele. Comunicatul procuraturii vine ca urmare a unor interpelari ale ziaristilor si adresarii AMN, care au cerut sa fie elucidata implicarea lui Turcanu in evenimentele din 7 aprilie. Cu privire la alti politicieni, pana acum doar liberalul Dorin Chirtoaca a fost citat la procuratura pe marginea protestelor de dupa alegeri.
Previous Next

XS
SM
MD
LG