Linkuri accesibilitate

Percepţia în lume a politicii externe a Statelor Unite


Preşedintele Barack Obama în cursul unui discurs ţinut la Moscova
Preşedintele Barack Obama în cursul unui discurs ţinut la Moscova

Rezultatele unui sondaj efectuat de WorldPublicOpinion.org. în 20 de ţări

Potrivit unui recent sondaj realizat în 20 de ţări reprezentînd mai mult de 60 la sută din populaţia globului, opinia referitoare la Statele Unite pe plan mondial nu s-a schimbat prea mult de la alegerea lui Barack Obama ca preşedinte. Cu toate acestea, mulţi chestionaţi cred că preşedinţia Obama va fi bună, atît pentru lume cît şi pentru America. Corespondentul Europei Libere Andrew F. Tully a stat de vorbă despre acest aparent paradox cu Steven Kull, directorul organizaţiei care a realizat sondajul, WorldPublicOpinion.org.

Ce spune sondajul?

În 15 din 19 ţări (deci fără Statele Unite), majoritatea oamenilor spun că America intimidează celelalte ţări cu puterea sa militară, iar în 17 din aceste ţări cei mai mulţi spun că Statele Unite nu respectă legislaţia internaţională. Cu toate acestea, cei mai mulţi respondenţi în 13 din cele 19 ţări se aşteaptă ca preşedintele Obama să aibă o politică externă bună.

Steven Kull explică

Directorul de la WorldPublicOpinion.org spune că, cel puţin în afara Statelor Unite, oamenii îl văd pe Barack Obama la cîrma unei corăbii imense ce merge de cîteva zeci de ani într-o anumită direcţie, şi nu are decît o putere limitată de a pune corabia pe un nou curs. De unde şi scepticismul celor intervievaţi că o schimbare va veni curînd.

„Există mult mai mulţi factori care determină politica externă a Statelor Unite decît preferinţele preşedintelui, de unde percepţia generalizată că diversele grupuri de interese şi armata ca instituţie joacă un rol important, şi că preşedintele trebuie să evite criticile Republicanilor, sau acuzaţiile că e slab”

Ce spune lumea musulmană?

Aproximativ 57 la sută din cei chestionaţi în Irak, 60 la sută în Egipt, 62 la sută în Pakistan, şi 67 la sută în teritoriile palestiniene spun ca au foarte puţină încredere sau deloc în Barack Obama.

WorldPublicOpinion.org precizează că sondajul a fost realizat după discursul preşedintelui american în Turcia în aprilie şi înaintea celui despre Statele Unite şi lumea musulmană rostit de Obama două luni mai tîrziu la Cairo.

Steven Kull spune că percepţia lumii musulmane nu s-ar fi schimbar radical dacă sondajul ar fi fost făcut după discursul de la Cairo, şi că singurul semnal pozitiv pare a fi o anumită speranţă în schimbare de genul: „vreau întîi să văd, ca sa mă conving”.

Ce spune Rusia?

Sondajul arată că Rusia este singura ţară ne-musulmană a cărei majoritate – 55 la sută – nu au încredere în Obama. Asta în timp ce media generală arată că 61 la sută din respondenţii din întreaga lume au încredere în liderul american.

Sînt însă semne bune şi în Rusia: 47 la sută dintre ruşi cred că Statele Unite sînt cooperante, şi 41 la sută că respectă drepturile omului.

Cu toate acestea, spune Steven Kull de la WorldPublicOpinion.org, cei mai mulţi dintre ruşi cred că Statele Unite vor să dicteze în ceea ce Rusia consideră a fi sfera ei de influenţă. O referire la extinderea spre est a Alianţei Nord Atlantice şi la sprijinul acordat Georgiei.

Kull spune că e uşor de înţeles de ce ruşii au în acelaşi timp opinii negative şi pozitive despre America şi Obama: spre deosebire de predecesorul său, Barack Obama a dat semne că ar vrea să negocieze asupra planului Casei Albe (respins vehement de Moscova) de a instala un scut antirachetă în Europa.
De negociat n-a negociat, dar măcar a pus pe masă chestiunea, dînd impresia că e cooperant. Ruşii au însă împresia că în jurul ţării lor are loc un joc de sumă zero, pe care America încearcă să-ş cîştige – şi au resentimente, din cauza asta

Concluzie

Două sînt domeniile în care Statele Unite stau bine în sondajul celor de la WorldPublicOpinion.org. O medie de 59 la sută din cei chestionaţi în toate cele 19 ţări spun că America e deschisă pentru cooperare cu majoritatea ţărilor.

Şi 80 la sută dintre respondenţii din Azerbaidjan, Kenia, Nigeria şi Coreea de Sud sînt de părere că America respectă drepturile omului. Şi o medie de 51 la sută din toate cele 19 ţări (din nou, fără Statele Unite) sînt de acord cu asta.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG