Linkuri accesibilitate

Cazul Valeriu Boboc - procuratura continuă să nu prezinte familiei raportul unui legist independent


Valeriu Boboc
Valeriu Boboc

În privinţa altor două decese suspecte din perioada post-electorală, Procuratura Generală nu a întocmit însă dosare penale

Raportul de expertiză medico-legală, întocmit de legistul independent Darrick John Pounder în cazul tănărului decedat după protestul din 7 aprilie, Valeriu Boboc, ajunge motiv de dispute între Procuratură şi avocaţii familiei. Raportul este aşteptat ca o dovadă decisivă că poliţia a făcut abuz de forţă în raport cu protestatarii. Procuratura nu îl divulgă deocamdată pentru că nu îi atribuie valoare de probă,deoarece l-a primit în formă electronică, apărarea susţine contrariul.

Avocatul familiei Boboc, Valeriu Pleşca, spune că şi în variantă electronică, raportul are valoare de probă: "Din informaţia care ne-a fost dată de către procurorul care investighează cazul, raportul de expertiză este un raport semnat cu ştampilă şi care a fost expediat prin poşta electronică. Deci este un document care are valoare probantă. Este un raport care corespunde prevederilor legii."

Avocatul spune că deşi nu a văzut raportul de expertiză, ştie din concluziile preliminare ale expertului londonez care a exhumat cadavrul, că acesta constatase lovituri pe corpul tânărului, lovituri care ar fi provocat decesul.

Tatăl tânărului decedat, Victor Boboc: "Cred că ceva se tăinuieşte ce nu vrea procuratura ca să se afle. Ceea ce nemijlocit ar duce la nişte concluzii că într-adevăr a fost omorât în bătăi. De atâta şi se tăinuieşte. Dar totul va ieşi la iveală."

Dacă nu au putut obţine raportul expertului străin de la Procuratura Generală, aşa cum spun că ar fi fost normal, avocaţii sunt acum în aşteptarea raportului, după ce l-au solicitat, direct de la expertul Darrick John Pounder. Acest raport, de rând cu cel al experţilor naţionali, va fi inclus ca proba în dosarul penal şi va fi administrat ulterior de procurori şi anchetatori.

Expertiza legistului independent de la Londra, care a acţionat la invitaţia apărării, dar şi cu mandatul Procuraturii Generale, este aşteptată ca una vitală pentru elucidarea decesului lui Valeriu Boboc, găsit mort în noaptea de 7 aprilie. La o săptămână de la proteste, au mai fost găsite cadavrele a doi tineri despre care presa a scris că ar fi murit în urma loviturilor aplicate de poliţişti.

La 15 şi 17 aprilie Procuratura Generală anunţase că procurorii investighează circumstanţele deceselor lui Eugen Ţapu şi Ion Ţibuleac. Astăzi, la aproape 3 luni după acest anunţ, de la procurorul sectorului Râşcani, Anton Cardaniuc, am aflat că în privinţa decesului celor doi tineri nu au fost intentate dosare penale şi că procurorii “încă mai lucrează cu materialele de control pe faptul decesului celor doi tineri”.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG