Linkuri accesibilitate

Misterul drapelelor - alegeri între modelul turkmen și cel baltic


Presa de marți

Jurnal de Chisinau incearca azi, din nou, sa dezlege misterul drapelelor. A celor care au ajuns arborate pe data de 7 aprilie pe cladirile Parlamentului si Presedintiei, constatand ca, in timp ce apar tot mai multe informatii referitoare la arborarea drapelolor UE, circumstantele inaltarii drapelului Romaniei raman necunoscute. Ziarul porneste de la ultimele imagini aparute, cele inregistrate in holul Parlamentului in care apar comunistul Vladimir Turcanu intr-o discutie cu tinerii ce au urcat cu drapele pe acoperis. Jurnal de Chisinau formuleaza din nou cateva nedumeriri in legatura cu pozitia oficialitatilor comuniste, a intitutiilor statului, scrie că AMN cere anchetarea lui Turcanu si ca Procuratura a respins aceasta cerere.

Gasiti, de altfel, in editia de azi a jurnalului si un interviu cu unul din cei doi tineri care au urcat cu drapele pe acoperis, Dragos Musteata.

In acelasi context, al evenimentelor din aprilie, Jurnal constata ca Valeriu Boboc, una din cele trei victime cunoscute ale politiei, a avut parte de o moarte violenta. Concluzia ii apartine legistului britanic, care a examinat corpul tanarului ucis, insa Procuratura refuza sa-i prezinte avocatului familiei Boboc raportul medicului englez.

Mai scrie ziarul ca apucaturile politiei nu s-au schimbat din aprilie incoace. Politistii ii intimideaza si in aceasta campanie pe reprezentantii opozitiei. In raionul Orhei de exemplu duminica cativa angajati ai fortelor de ordine, imbracati in civil, au vandalizat o masina a Partidului Liberal. Iar Petru Bogatu analizeaza, in editorialul sau “Criza din cap” – din cel al alegatorilor moldoveni. “Pentru Republica Moldova exista un pericol mai mare decat mentalitatea de pestera a presedintelui comunist. (…) O problema generalizata e criza din capul oamenilor. A celor care suporta si chiar incuviinteaza, tacit sau fatis, toanele totalitariste ale guvernarii comuniste”.

Moldova Suverana, din pacate, n-am gasit-o nici in aceasta dimineata la redactie. Iar pe site-ul editiei moldovenesti a cotidianului Komsomolskaia Pravda am gasit de exemplu un titlu care promitea sa-mi dezvalue conditiile in care Moldova va obtine creditul de 500 de milioane de dolari promis de Rusia. Din articol am aflat insa doar ca ar putea fi vorba de un termen de 15 ani pentru restituire si nimic mai mult, pe langa inca cateva calificative dispretuitoare adresate de ministrul Economiei, Igor Dodon, analistilor economici de aceasta data.

Dar, revenind pe scurt la presa de opozitie, mai aflati din Timpul cum comunistii ii trateaza pe moldoveni de prosti, facandu-si campanie cu masinile si benzina statului. Si mai gasiti un interviu cu vicepresedintele PLDM, Alexandru Tanase, care crede ca la 29 iulie moldovenii vor alege intre modelul turkmen si cel baltic.
XS
SM
MD
LG