Linkuri accesibilitate

Spre o încălzire a relațiilor americano-ruse


Președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev la Kremlin
Președinții Barack Obama și Dmitri Medvedev la Kremlin

Prima zi a vizitei președintelui Barack Obama la Moscova

Preşedintele american, Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev au promis ieri la Moscova un nou început în relaţiile bilaterale. Dar mulţi se întreabă dacă primii paşi pozitivi vor duce într-adevăr la depăşirea divergenţelor fundamentale dintre Statele Unite şi Rusia, care au provocat anul trecut o înrăutăţire fără precedent a relaţiilor de după încheierea Războiului Rece.

După primul summit ruso-american ţinut după 2002 încoace, Dmitri Medvedev a spus că primul pas către revitalizarea relaţiilor bilaterale a fost făcut, iar Barack Obama – că dorinţa celor doi lideri de a relansa o relaţie aflată în “derapaj” este pe cale să dea roade.

La o conferinţă de presă comună aseară la Kremlin, Obama a spus că la şase luni de colaborare, cei doi lideri au ajuns exact acolo unde şi-au propus, făcînd paşi concreţi într-o serie de chestiuni sau punînd bazele unor progrese viitoare.

Obama şi Medvedev au semnat o înţelegere prin care se angajează să ajungă la un nou tratat de reducere a arsenalelor nucleare, care să înlocuiască tratatul actual, START, înainte de expirarea lui la sfârşitul anului. Cele două ţări ar urma să elimine între 1500 şi 1675 de focoase nucleare fiecare, într-o perioadă de şapte ani după intrarea în vigoare a noului tratat.

Semnarea la Kremlin a acordului ruso-american
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:34 0:00


Cei doi preşedinţi au semnat în total opt acorduri, inclusiv unul prin care Moscova permite armatei americane să survoleze spaţiul aerian rusesc pentru a trimite trupe şi armament în Afganistan.

Medvedev a descris convorbirile cu Obama drept “pozitive, deschise şi pragmatice”. Medvedev a repetat de câteva ori că asemenea ţări puternice ca Statele Unite şi Rusia poartă o responsabilitate specială pentru tot ce se întâmplă pe planetă.

Ambii lideri au spus că ţările lor continuă să aibă divergenţe în mai multe chestiuni, mai ales în privinţa planurilor americane pentru construcţia unui scut antirachetă în Europa. Preşedintele Obama a spus că Statele Unite şi Rusia pot ajunge şi la o înţelegere privind un sistem de apărare antirachetă, dar că va fi dificil să fie eliminate vechile suspiciuni.

Rusia şi Statele Unite au mai convenit să reia cooperarea militară suspendată după războiul ruso-georgian de anul trecut. Dar preşedintele Obama a spus că opinia celor două ţări în privinţa Georgiei rămâne diferită: „Am avut o discuţie sinceră despre Georgia şi am repetat convingerea mea fermă că suveranitatea Georgiei şi integritatea ei teritorială trebuie respectată”, a spus preşedintele american.

Conferinţa de presă Obama-Medvedev de aseară s-a axat pe teme de securitate, iar criticile americane faţă de regresul democraţiei în Rusia şi înrăutăţirea drepturilor omului nu s-au făcut auzite.

Situaţia se poate schimba astăzi când agenda preşedintelui Obama la Moscova include întâlniri cu fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, cu liderii opoziţiei politice şi societăţii civile din Rusia, întâlniri despre care casa Albă a spus că sunt elemente importante ale vizitei. De asemenea, Barack Obama se va întâlni cu premierul Vladimir Putin, despre care a spus într-un interviu înainte de vizita la Moscova că „se află cu un picior în trecut şi cu unul în prezent”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG