Linkuri accesibilitate

Dileme ale politicii americane în cazul puciului din Honduras


Sprijinitor al președintelui Manuel Zelaya
Sprijinitor al președintelui Manuel Zelaya
Cazul Honduras ilustreaza una dintre dilemele specifice perioadei de dupa incheierea razboiului rece. Manuel Zelaya a fost inlaturat de la putere, saptamina trecuta, de catre armata, care l-a urcat intr-un avion, inca in pijama si trimis in afara tarii, unde se afla si acum. Zelaya a fost ales presedinte in Honduras pe o platforma liberala si pro-business, dar intre timp s-a aliniat stingii latino-americane, care-si are centrul de influenta in Venezuela lui Hugo Chavez.

Reactia administratiei americane a fost fara ezitare: la fel ca si Uniunea Europeana, Statele Unite au denuntat puciul si considera ilegitima inlocuirea presedintelui. Ideea este ca practica loviturilor de stat militare, care a marcat decenii de involutie in America Latina nu trebuie reactivata. Dar in pozitia administratiei a existat totusi o nuanta. Obama s-a pronuntat fara echivoc, in timp ce Departamentul de Stat nu a caracterizat de la bun inceput cele intimplate drept o “lovitura de stat”. De ce nu a facut-o? Pentru ca situatia din Honduras are citeva elemente particulare.

Presedintele Zelaya incerca cind a fost inlaturat sa organizeze un referendum, care ar fi urmat sa-l autorizeze sa candideze pentru inca un mandat, desi Constitutia nu permite asa ceva. Tribunalul Suprem a decis ca referendumul este ilegal. Congresul l-a denuntat. Armata i-a cerut sefului statului sa renunte la consultarea electorala. Dar Manuel Zelaya, sprijinit de Hugo Chavez –in Venezuela fiind tiparite si buletinele de vot—a refuzat. Daca de exemplu, Congresul ar fi decis sa il inculpe si demita, Occidentul ar fi vazut probabil in asta un model democratic. Recurgind la armata insa, opozitia –o parte chiar din partidul presedintelui—s-a expus condamnarii internationale.

Reactia initiala a Departamentului de Stat a fost menita sa-l readuca pe Zelaya la putere, dar intr-o pozitie slabita. Intre timp acesta a incercat sa revina duminica in Honduras , dar armata nu a permis avionului sa aterizeze. Zelaya se afla azi la Washington unde urmeaza sa se intilneasca cu Hillary Clinton. Administratia Obama doreste revenirea la ordinea democratica in Honduras si denunta violentele impotriva suporterilor presedintelui. Pe de alta parte insa, in Honduras , armata nu a preluat nici un moment puterea, ea fiind imediat dupa puci cedata presedintelui Congresului, pina la organizarea de alegeri.
XS
SM
MD
LG