Linkuri accesibilitate

Trezirea la cruda realitate şi ...


prognoze ale rezultatelor vizitei lui Barack Obama la Moscova în legătură cu Moldova

“Federalizarea Basarabiei pe agenda Rusia - Statele Unite” suna astazi un titlu din ziarul Ziua. Publicatia, care citeaza agentia RIA Novosti, discuta programul si contextul vizitei presedintelui american la Moscova mai ales din punctul de vedere al problemei moldovene, in conditiile in care un subiect nevralgic este chiar atitudinea celor doua puteri fata de spatiul ex-sovietic. Se formuleaza insa si teritoriul posibillei intelegeri intre ceea ce la prima vedere reprezinta pozitii aparent ireconciliabile. Citam: Compromisul cel mai convenabil va fi federalizarea Basarabiei, care va impaca interesele imediate ale Rusiei cu cele declarate ale Americii”. In opinia jurnalistului de a Ziua, niciunul dintre cele doua state nu ar fi capabil sa inteleaga adevarata miza a momentului. Ea este “mentinerea securitatii in Eurasia, care si-a pierdut axa sistemica in urma dezmembrarii Uniunii Societice si a incheierii confruntarii ideologice”.

In Cotidianul, vizita lui Barack Obama la Moscova este prezentata sub forma unei analize de politica internationala. Inclusiv soarta Moldovei apare legata si de raspunsul la o grea intrebare: cine conduce de fapt Rusia? Medvedev sau Putin?

Ziarul Gardianul pune aceeasi vizita sub semnul unui iminent nou razboi rece. Obama are de infruntat la Moscova cei mai dificili parteneri ai Statelor Unite – se arata in acest articol.

Despre starea de fapt si de spirit din presa romaneasca scrie astazi comentatorul Romaniei libere, Tom Gallagher. Pretextul a fost oferit de conflictul declansat recent intre un cunoscut comentator politic din garda mai veche si patronul trustului de presa pentru care lucreaza. Ion Cristoiu, asociat trustului de presa Antena 1, ar fi fost lasat in offside de o mai tanara generatie de gazetari, dispusi sa-si faca integral meseria in conditii de comanda politica. Ce se intampla in mass media romanesti? Il citam pe Tom Gallagher: “Jurnalistii care sperasera ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va induce, inerent, schimbarea si explorarea detaliata a cotloanelor intunecate ale politicii si afacerilor, au fost nevoiti sa se trezeasca la o cruda realitate. Tanara garda reformatoare a fost inlocuita, in buna parte, de personaje agresive si mojice”.
XS
SM
MD
LG