Linkuri accesibilitate

Bulgaria: victorie a opoziției de centru dreapta


Liderii partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”

Partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” obţine 39,6% din voturi

Partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, GHERB, al primarului Sofiei, Boiko Borisov a cîștigat într-un mod categoric alegerile și se află, cu 39,6 la sută din voturi la scrutinul proporțional și 26 din totalul de 31 de locuri – la cel majoritar, aproape de majoritatea absolută în noul parlament. Socialiștii au 17,6 la sută, partidul etnicilor turci – 14,5 și 5 locuri majoritare, ultranaționaliștii din Ataca – 9,4, coaliția albastra – fosta UFD – 6,7 și „Ordine, legitate și dreptate” cu puțin peste pragul de 4%. În afara parlamentului rămîn partidul tzarist și „Lider” al omului de afaceri Hristo Kovaciki.

GHERB este pregătit să înceapă tratative cu formațiunile de centru-dreaptă, care fac parte, ca și centriștii, din Partidului popular european, a declarat numărul doi Țvetan Țvetanov. Este exclusa numai colaborarea cu foștii comuniști și cu aliatul lor - partidul etnicilor turci și musulmanilor. Țvetanov nu a spus nimic despre ultranaționaliștii din „Ataca” care în ultimul timp și-au moderat simțitor discursul. Analiștii sînt de părere că GHERB preferă să colaboreze cu o sigură formațiune ca să evite complicațiile și aceasta este Coaliția albastră.

Nu este un secret faptul că Borisov nu se prea împacă cu ex-premierul Ivan Kostov – unul din liderii Coaliției, chiar dacă în ultimele zile cei doi au încercat să demonstreze că problemele au fost rezolvate și ofensele reciproce – uitate.

Kostov a declarat astăzi că nu dorește un post în guvern și că preferă să lucreze în parlament. „Nu avem nici-un fel de pretenții fața de GHERB. Pentru noi cel mai important este că am reușit să creăm o puternică majoritate de centru-dreaptă”, a spus fostul premier. Co-președintele coaliției, Martin Dimitrov a exlus într-un mod categoric aplicarea unei formule pentru împărțirea posturilor de genul 8-5-3 folosită în ultimii 4 ani la toate nivelurile de socialiștii și cei doi aliați ai lor.
XS
SM
MD
LG