Linkuri accesibilitate

60 de ani de la al doilea val de deportări din Moldova în Uniunea Sovietică


Presa de luni

Timpul lanseaza azi o presupunere grava, daca s-ar putea adeveri. “Vladimir Voronin sufera de sindromul maniacal”, afirma in editia de azi calugarul si scriitorul Savatie Bastovoi. Liderul comunistilor in bate, la propriu, pe ministri, pe care-i trateaza ca pe niste subalterni de-ai sai, relateaza Savatie Bastovoi, tainuind ce-i drept numele celor patimiti care ar fi recunoscut in biserica acest lucru. In consecinta, Savatie Bastovoi cere ca inaintea alegerilor din 29 iulie Vladimir Voronin sa fie supus unui control medical si scrie ca, daca se va dovedi bolnav, e mai bine pentru el – va scapa in acest fel de puscarie.

In alt context, azi, cand se implinesc 60 de ani de la cel de-al doilea val al deportarilor din perioada sovietica, Timpul acuza guvernarea Voronin de continuare a politicii de genocid impotriva moldovenilor. Asta e tema principala a editiei.

Din care mai puteti afla de ce a fost huiduita ambasadoarea Republicii Moldova de moldovenii care se afla in Irlanda. Gasiti de asemenea un interviu cu Anatol Plugaru, fost ministru al Securitatii Nationale, care constata ca “haosul constitutional actual este in mare masura si opera lui Marian Lupu”. Iar directorul ziarului, Constantin Tanase, publica un editorial prin care cere opozitiei sa anunte “mobilizare generala”. Constantin Tanase admite ca pericolul pierderii statalitatii Republicii Moldova exista, numai ca, subliniaza Tanase, acest pericol vine nu din partea opozitiei, ci a echipei de guvernare in frunte cu Vladimir Voronin. Rostul lui Marian Lupu in tabara opozitiei, se mai arata convins Marian Lupu, este cel de a-i readuce pe comunisti la guvernare. Lupu va bate palma cu Voronin si, pentru ca a “oprit razboiul”, va fi facut presedinte. “Aici se va pune punct independentei si statalitatii moldovenesti”.

In presa rusa, cotidianul on-line Gazeta.ru publica zilele trecute un articol a carui concluzie e ca Voronin va castiga cu siguranta dupa alegerile din Moldova, dar asta nu inseamna ca va ramane aliatul Rusiei. Gazeta.ru constata ca juramintele facute Moscovei de aliatii sai in schimbul creditelor valoreaza tot mai putin si reproseaza Kremlinului politica externa deficitara, in opinia jurnalistilor rusi, purtată in tarile din fosta URSS.

Un alt portal informational rusesc, Pravda.ru, publica ieri un articol ce poate fi numit de-a dreptul elogios la adresa presedintelui roman, Traian Basescu. Pravda.ru il califica pe Basescu drept cel mai de succes politician din prima jumatate a anului 2009, in legatura cu succesele ce le-a obtinut la Curtea Internationala de Justitie in disputa pentru Insula Serpilor cu Ucraina, precum si in legatura cu evenimentele din primavara din Moldova.
XS
SM
MD
LG