Linkuri accesibilitate

O încercare de a angaja mai amplu Rusia pe arena internaţională

La o recenta reuniune, desfasurata la Institutul Carnegie din Washington, experti au exprimat opinia ca Kremlinul priveste catre summit cu intentia de a restabili Rusia ca o mare putere si a legitima status-quo-ul intern, care favorizeaza elita politica. Din perspectiva americana, summitul este o incercare de a angaja mai amplu Rusia, pe arena internationala si a obtine cooperare in Iran si Afganistan. Expertii prezenti la Carnegie sint de parere ca scutul anti-racheta ramine o chestiune spinoasa, in raporturile bilaterale. Ei cred ca un sistem comun anti-racheta, cu participare americana si rusa ar submina ideea, promovata de Moscova, ca Statele Unite isi doresc sa loveasca Rusia, primele.

Specialistii care au vorbit la reuniune cred ca administratia americana nu trebuie sa se incurce in complicata dinamica a relatiilor de putere din Rusia. Ei ii cer lui Barack Obama sa comunice cu claritate ca doreste sa trateze cu guvernul rus, pe ansamblu, fara sa incerce sa opereze distinctii intre Medvedev si Putin. Un sfat pe care, cel putin in perioada premergatoare summitului, Casa Alba nu a parut sa-l asculte.

Pe de alta parte, expertii considera ca abordarea conflictului dintre elitele politice ruse si societatea civila este poate misiunea cea mai dificila, in conditiile in care democratii rusi doresc un mesaj din partea lui Obama nu doar pentru guvernanti, dar si pentru cei care se pronunta in favoarea liberalizarii actului de conducere politica, in Rusia.

In privinta obiectivelor externe, cei prezenti la Institutul Carnegie au spus ca imbunatatirea cooperarii in Afganistan se va materializa probabil prin autorizarea extinderii tranzitului prin Rusia pentru forte NATO si echipamentele lor. La Carnegie, directorul biroului de la Moscova al institutului, Dmitri Trenin a spus, “Moscova nu e Cairo. Este un loc diferit, cu asteptari diferite. Obama este celebru, dar nu se asteapta de la el sa ofere sfaturi sau sa-i infrunte pe liderii rusi. Vizita lui nu poate face mare lucru pentru a-i incuraja pe democratii sau pe pragmaticii rusi. Asta poate veni doar din interiorul Rusiei”.

La Institutul Brookings, cercetatorul Steven Pifer pune accent pe importanta summitului pentru finalizarea unui nou acord cu privire la limitarea armelor strategice. Pifer crede ca, dincolo de identificarea unor zone de cooperare, summitul va trebui sa traseze un cadru institutional de lucru, care sa evite sinuozitatile si problemele trecutului recent, in raporturile bilaterale.
XS
SM
MD
LG