Linkuri accesibilitate

“Ai no mukidashi” face furori la festivalul de film de la Karlovy-Vary


Un film japonez de 4 ore. Aceasta durata poate speria un spectator de film, obisnuit cu standardul american de 90 de minute. Ni se spune la intrare de catre producatoarea filmului ca cele 4 ore vor trece pe nesimtite, iar noi, spectatorii vom avea impresia ca vedem un film “normal”. Ei bine, cele 4 ore nu pot fi si nici nu au fost chiar un film normal, dar intr-adevar, cronometrul intern a oscilat undeva intre 120 de minute si 140 de minute.

“Ai no mukidashi” are de toate (ce-i drept, are si timp sa contureze multe personaje si povesti secundare). Pentru spectatorii tineri poate fi un deliciu. Pentru cei mai in varsta si mai seriosi, poate deveni ridicol sau poate trece limita bunului simt. Pe lista “ciudateniilor” intra cateva scene de splatter movie (sange improscat pe pereti, pe haine, pe mobila, peste tot), cateva momente erotice duse la extrem, cateca scene de bataie, saruturi intre adolescente, si alte cateva elemente care arata mai bine pe ecran decat mentionate.

Pe scurt, “Ai no mukidashi” prezinta povestea de maturizare a unui pusti japonez, Yu. Odata cu moartea mamei sale, viata acestuia se schimba. Tatal devine obsedat de religia crestina si imbraca in scurt timp haine de preot. Singurele momente in care Yu il mai poate vedea, sunt atunci cand se spovedeste. Astfel, Yu isi consacra existenta adolescentina comiterii de pacate, pe care le marturiseste apoi tatalui, in speranta ca acesta va interactiona cu el. Pe masura ce Yu creste, pacatele trebuie sa creasca si ele in intensitate.

Fotografiatul lenjeriei intime devine astfel activitatea principala a lui Yu, activitate prin intermediul careia ajunge sa isi cunoasca iubirea vietii. De aici, lucrurile se complica. Tatal lui Yu cunoaste si el o femeie, care se dovedeste a fi chiar mama adoptiva a iubitei lui Yu. Apare in ecuatie si un cult religios, Zero, care ii racoleaza lui Yu familia. Nevoit sa devina erou peste noapte, Yu se costumeaza in Doamna Scorpion (poveste prea lunga pentru a fi povestita aici) si incearca sa isi salveze iubita. De aici, alte probleme si dezvoltari de situatie care includ explozii, spitale de nebuni si multe, multe batai.

Scenariul nu tine cont de nicio regula de scriere clasica. Acolo unde in general eroul unei povesti clasice ar ajunge aproape de climaxul actiunii si ar fi pe punctul de a-si atinge tinta, in “Ai no mukidashi” mai intervine ceva. Un nou personaj sau un nou test de trecut, o alta poveste paralela care schimba complet ceea ce stiam pana acum. Filmul e o experienta de neuitat pentru toti cei care iubesc intorsaturile de situatie. In acest film, pe parcursul a celor 4 ore, nimic nu pare neveridic si totul pare ca e posibil.

“Ai no mukidashi” este un film in care oricine poate gasi ceva care sa ii placa si de care sa se lase fascinat. Fie ca e vorba de povestea maturizarii (emotionale si sexuale) unor adolescenti, fie ca e vorba de drama tatalui (chiar daca prezentata aici in mod comic), fie ca e vorba de eterna problema a culturilor religioase si de relatia acestora cu biserica.

Ba chiar mai mult, pentru cei care considera cinematograful ca fiind cea mai de sus categorie de entertainment, “Ai no mukidashi” este alegerea perfecta. Fie numai si pentru ca are pregatite multe momente in care regizorul (Sion Sono) se “joaca” atat de frumos cu spectatorul caruia ii ofera pe tava cea mai larga categorie de situatii si personaje.
XS
SM
MD
LG