Linkuri accesibilitate

Alegeri legislative în Bulgaria - electorală transfrontalieră


Vot electronic experimental şi vot de vînzare tradiţional

6 milioane 884 de mii de cetățeni bulgari sînt chemați în fața urnelor pentru a alege noul parlament al țării. Pentru prima dată 31 de deputați vor fi desemnați în cadrul unui scrutin majoritar într-un singur tur. Pentru celelalte 209 de locuri concurează 18 partide și coaliții. În ultimele zile poliția a deschis căteva anchete și a operat arestări sub acuzația de comerț cu voturi.

Agenția MBMD prognozează o participare la vot record de aproape 70 de procente.

Bulgarii din diaspora participa numai la partea proporțională a scrutinului în 273 de secții din care aproape jumătate au fost deschise în republica Turcia.

O noutate este votul electronic experimental în 18 secții din Sofia.

În ajunul scrutinului, din regiunea Karjali din Turcia cu populație mixtă, au sosit zeci de autobuze gratuite cu simpatizanți ai Mișcării pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor. Ultranaționaliștii din „Ataca” și simpatizanți ai noii formațiuni „Ordine, legitate și dreptate” au încercat să blocheze principalul punct la frontiera cu Turcia Kapitan Andreevo.

În ciuda interdicției oficiale, mai multe posturi de radio și agenții au începu să anunțe rezultate de prognoza sub forma unor clasamente ale preferințelor alegătorilor fața de cărți, cîntece sau filme. În primul clasament de cîntece lansat de postul de radio „Focus” conduc centriștii cu 35 de procente. Urmează socialiștii – cu 22, turci – 14, ultranaționaliștii – 9, și coaliția albastră – 6 procente.

Politigraf

XS
SM
MD
LG