Linkuri accesibilitate

Avanpremieră la alegerile legislative din Bulgaria


Petio Petkov
Petio Petkov

Opoziţia de centru dreapta are şanse de a cîştiga scrutinul care din cauza comerţului cu voturi va fi monitorizat de OSCE

6,5 de milioane de alegători bulgari sînt chemați duminică în fața urnelor pentru a alege noul parlament. Interesul este foarte mare și participarea la vot se va putea apropia de 60 de procente.

Sondajele vorbesc de o posibilă revenire a dreptei la guvernare după ce în ultimii 4 ani țara a fost condusă de o coaliție între foștii comuniști, partidul țarist și partidul etnicilor turci și al musulmanilor.

Favoriți cu 31 de procente sînt centriștii din partidul GHERB - prescurtat din Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei/ al primarului Sofiei, Boiko Borisov. Urmează socialiștii – 20 de %, partidul turc cu 13, ultranaționaliștii din „Ataca” – 10, coaliția albastra – fosta UFD – 9 și partidul țarist – 4-5%. Șanse de a depăși pragul de 4 procente au încă două formațiuni – „Ordine, legitate și dreptate” și „Lider” al omului de afaceri Hristo Kovaciki, anchetat pentru furt de TVA. Participarea mai mare la vot este favorabilă opoziției.

Campania electorală a fost marcată de trei teme – criza economică, corupția și, legată de ea, sancțiunile financiare impuse Bulgariei de Uniunea Europeană. Dreaptă acuză foștii comuniști că ascunde situația reală în economie și din interese electorale a golit rezerva valutară.

Liderul partidului turc Ahmed Dogan a încins spiritele prin declarația sa că el este cel care distribuie segmentele finanțării prin instrumentele de care dispune – miniștri, adjuncți de miniștri, șefi de direcții și fonduri.

Campania a fost marcată de grava problemă a comerțului cu voturi. Mediile informează că cel puțin 4 partide, printre care și cele al etnicilor turci și al ex-țarului Simeon de Saxa Coburg Gotha, cumpără voturi în mari ghetouri de romi. Sumele oferite variază între 10 și 40 de euro. Așa zișii organizatori căștigă dublu. Agenția se stat pentru securitate națională /DANS/ anchetează cazurile. În aceste condiții nu este de mirare că la aproape trei ani după intrare în Uniunea Europeană alegerile vor fi monitorizate de OSCE.
XS
SM
MD
LG