Linkuri accesibilitate

În unele raioane, verificarea listelor de alegători va continua şi după 6 iulie


Listele ar fi trebuit să ajungă pînă luni la CEC - primarii în întîrziere invocă lipsa de fonduri pentru efecturarea verificării

Astazi expira termenul in care primariile urmau sa verifice si sa intocmeasca listele de alegatori prevazute pentru alegerile parlamentare anticipate. Pana luni aceste liste urmeaza a fi transmise prin posta electronica Comisiei Electorale Centrale. Primarii din unele raioane spun ca au reusit sa intocmeasca listele, altii – ca au avut putin timp la dispozitie, dar si resurse financiare insuficiente.

La Nisporeni procesul de intocmire a listelor de alegatori pentru anticipate mai era in toi, dupa cum ne-a declarat primarul orasului Ion Gangan: “Incepem a prelucra. Care si cum vin si le aduc, le prezentam secretarului si le perfectam ca sa iasa in publicatii numai cei care sunt intr-adevar pe loc si nu avem de cei plecati in ceea lume sau altceva”

O alta situatie e la Orhei. Primarul Ion Stratulat spune ca verificarea minutioasa a listelor nu a fost posibila in limitele stabilite de CEC. Dar nu ar fi unica problema care a impiedicat intocmirea listelor pana astazi, spune Stratulat: “ Impendimentul principal – de unde surse financiare. In lege scrie ca autoritatile publice locale. Dar pe ce ghemuri? Cadrul juridic in acest sens tace. Si am fost nevoit sa caut sa rog oamenii sa faca acest lucru. Inca e bine ca oamenii m-au crezut si lucreaza sambata si duminica, asta ultima si acele sectoare pe care le-am finalizat le tiparim cred pana luni iesim noi. I-am rugat, mergeti in teren faceti lucru, eu va asigur ca ma voi achita. Voi face niste licitatii, voi face ceva sa ma achit cu voi.”

Ion Stratulat mai spune ca in zilele lucratoare practic e imposibila verificarea adecvata a listelor de alegatori, pentru ca oamenii lipsesc de acasa: “Unde e sectorul privat e mai simplu. Nu cunosti, omul din mahala spune: aici traieste Ion Stratulat, cu sotia, un copil sau un nepot. Mai este cineva la dansul. E mic, e mare, oamenii noteaza. E mare, mai trec odata, e mic – nu mai trec. Dar la locul cu multe etaje e problematic .”

In ciuda timpului restrains, in orasul Straseni listele de alegatori au fost deja verificate si intocmite. Primarul de Straseni Constantin Preguza spune ca nu au fost depistate diferente majore intre numarul de alegatori inscrisi in listele pentru alegerile trecute si numarul celor inclusi in listele actuale. In opina sa, corectitudinea inscrierii alegatorilor cu drept de vot trebuie verificata analizand continutul listelor suplimentare .

Preguza: “Practic in listele trecute numai o persoana era decedata, dar cred ca intamplator a nimerit. Au fost putin mai multe in listele adaugatoare, insa cand am verificat, cu parere de rau la birourile astea electorale, ei nu au controlat bine listele. Erau inscrise persoane si in listele de baza si in cele adaugatoare. “

Desi CEC asteapta ca luni, 6 iulie, sa intre in posesia listelor electorale, verificarea si intocmirea lor in unele raioane va continua si saptamana viitoare.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG