Linkuri accesibilitate

Agenda summitului ruso-american de la Moscova


Președintele Dmitri Medvedev fotografiat în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său american
Președintele Dmitri Medvedev fotografiat în timpul unei convorbiri telefonice cu omologul său american

„Abordările specifice războiului rece în raporturile americano-ruse sînt demodate”

Evenimentul politic al saptaminii viitoare este vizita la Moscova a presedintelui Statelor Unite, Barack Obama. Ce se afla pe agenda summitului?

Presedintele Obama a spus imediat dupa inaugurare ca doreste sa re-porneasca relatia cu Rusia, dupa anii de frictiuni din timpul administratiei Bush. Prezenta la Moscova a sefului executivului american se doreste un pas in acea directie.

Unul dintre principalele obiective este un nou tratat bilateral cu privire la armele nucleare, care sa-l inlocuiasca pe cel care expira in decembrie. In plus se va discuta si despre caile de cooperare ruso-americana intr-o serie de chestiuni intre care Afganistanul, Iranul si Corea de Nord.

Barack Obama intentioneaza sa petreaca timp nu doar cu liderii rusi, dar sa se adreseze si populatiei, incercind sa o convinga sa priveasca America cu ochi diferiti. Oficialitati de la Casa Alba au precizat, in contextul vizitei ca raporturile bilaterale nu mai trebuesc privite in sensul ca o victorie a Americii reprezinta o infringere pentru Rusia si viceversa. Exista zone de cooperare de pe urma carora ambele tari pot beneficia.

Raporturile bilaterale s-au inrautatit in timpul administratiei Bush si au existat citeva repere definitorii: invazia rusa in Georgia, decizia americana de a plasa in centrul Europei un scut de aparare anti-racheta, precum si sprijinul Washingtonului pentru extinderea NATO in spatiul considerat de Moscova asa numita “strainatate apropiata”.

In Rusia, Obama se va intilni cu omologul sau Dmitri Medvedev, dar si cu premierul Vladimir Putin, cel care l-a ales pe Medvedev drept succesor. Despre cele doua intilniri, presedintele Obama a spus, “Cred ca e important pe masura ce continuam dialogul cu Presedintele Rusiei, Medvedev ca Putin sa inteleaga ca abordarile specifice razboiului rece, in raporturile americano-ruse sint demodate. Putin este cu un picior in viziunea cea veche si un altul – in cea noua”.

Obama a spus ca Medvedev intelege ca a venit momentul ca relatiile sa se deplaseze intr-o noua directie, dar ca Putin trebuie inca convins ca Statele Unite doresc cooperare, nu raporturi antagonice. In afara escalei in Rusia, presedintele Statelor Unite se va mai afla in Italia pentru intrunirea Grupului G8 si va face prima vizita in Africa, in calitate de sef al statului american.
XS
SM
MD
LG