Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Vă anunţăm că vă anunţăm că vă poate fi bine


Eveniment meteo-istoric: în sudul Angliei e, de cîteva zile, caniculă. Nu chiar prăpădul tropical care pîrjoleşte Bucurteştiul. Caniculă înseamnă - în Anglia - 30-32 de grade, cu un vînt plăcut. Proba de rezistenţă se dă în metrou, în tunele de mare adîncime construite acum 100 de ani şi tot de atunci lipsite de ventilaţie. La ora de vîrf, în metrou sînt peste 40 de grade. În rest, însă, canicula engleză e o glumă. Briza, grădinile şi parcurile ţin răcoare iar autorităţile asigură umorul. Uneori cu o insistenţă care duce la nevroză.

Căldura a pus în funcţie unul din cele mai nesuferite resorturi ale vieţii publice engleze: formalismul. Mai exact, credinţa în puterea formulelor. La fiecare staţie de metrou sau de tren, în zonele aglomertate şi în autobuze, la radio şi la televiziune, publicul e bombardat non stop cu anunţuri care îi recomandă să accepte că cercul e rotund. Anunţurile reluate din 5 în 5 minute dezvăluie că în general căldura nu face bine. Şi îi sfătuiesc pe toţi să bea apă, să stea la umbră, să îşi facă vînt sau să se ducă acasă, dacă nu se simt bine.

Secretul acestei manii nu e atenţia concretă faţă de situaţii critice. Dimpotrivă, formalismul e arta de a refuza orice schimbare şi tehnica prin care schimbarea e mimată sau bifată pentru a fi evitată. La fel e la medic, unde, după ce s-a convins că nu ai o fractură, doctorul îţi prescrie automat aspirină şi te sfătuieşte să ai grijă. Pentru orice situaţie critică, de la boli, la caniculă şi de la probleme băneşti la copii cu note proaste, se tipăreşte o broşură sau se deschide o linie de telefon din care curg banalităţi elementare. Esenţa: dacă e rău, vă sfătuim să vă fie bine.

Această industrie scuteşte de răspunderi şi creează, chiar, locuri de muncă. Nenumăraţi funcţionari şi firme trăiesc croşetînd anunţuri şi ghiduri fără conţinut. Lumea s-a obişnuit şi joacă jocul, cu tot mai multă convingere. Aşa apare credinţa că e posibil să faci ceva, fără să faci ceva. Efectul cumulat e o lume în care secretul vieţii nu e nici bunul simţ practic, nici răspunderea activă ci comoditatea pitită după paravane de vorbe, reguli şi anunţuri.
XS
SM
MD
LG