Linkuri accesibilitate

Timpul: Voronin latifundiarul cel mai harnic


Vl. Voronin, Iurie Roșca și alți mohicani

Concluzia Moldovei Suverane e ca „in timp ce Vladimir Voronin vrea sa transforme tara in exportator de pace / opozitia liberala bate campii”. Articolul cu pricina este, de fapt, un elogiu adus liderului comunist pentru efortul sau de a consolida statutul de tara neutra a Republicii Moldova. Modelul invocat de aceasta data fiind cel al Suediei, care a preluat presedintia Uniunii Europene. Republica Moldova, ca exportator de pace, scrie Moldova Suverana, ar fi visul de aur realizat al lui Vladimir Voronin, cel mai longeviv, deci si mai credibil sef de stat de la declararea independentei Republicii Moldova incoace, cauta sa ne mai convinga ziarul.

Spre deosebire de Moldova Suverana, unde Vladimir Voronin e cap de afis, principalul actor din Flux e prospatul vicepremier Iurie Rosca. Anume in aceasta calitate a sa. Nu l-am gasit pomenit, am impresia, doar in pagina de cultura, cea cu vedete si pagina in care ziarul publica programele TV pentru saptamana urmatoare. Concluziile deci ii apartin.

Astfel, afirma Iurie Rosca, „in confruntarile din 7 aprilie dinte autoritatile comuniste si opozitia liberala nu exista invinsi si invingatori. In definitiv toti suntem in tabara invinsilor, pentru ca a avut de pierdut Republica Moldova”. In alta parte, ca sa justifice disparitia sa, dar si a altor mohicani, de pe lista electorala a partidului pe care il conduce, Iurie Rosca spune ca a promovat in fruntea acesteia tineri, pentru ca „Republica Moldova nu va putea sa aiba un viitor democratic si european, avand o clasa politica, care vine din trecutul sovietic”. Si, tot in Flux, mai promite liderul PPCD sa faca tot posibilul pentru a ameliora relatiile dintre Chisinau si Bucuresti. Pentru inceput vrea sa gaseasca o modalitate de a ridica cat mai repede posibil regimul de vize impus Romaniei.

Timpul continua sa deconspire averile familiei Voronin. Puteti afla azi ca la finalul celui de-al doilea mandat de şef al statului, putem vorbi despre Voronin ca fiind latifundiarul nr. 1 al R. Moldova. De vreo doi ani, „cel mai harnic dintre moldoveni” (din bancurile deja celebre) s-a făcut cu câteva sute de hectare de vie şi îşi construieşte şi o fabrică de vinuri la Budeşti, mun. Chişinău. Motiv pentru economistul Veaceslav Negruta, de la PLDM, sa declare intr-un interviu care apare azi tot in Timpul, ca „apararea patriei pentru comunisti inseamna apararea averii familiei Voronin”.

Iar Constantin Cheianu ii indeamna zi pe sustinatorii opozitiei se ia lucrurile in serios, asa cum o fac comunistii. Exemplul pe care-l ofera Cheianu e chiar Vladimir Voronin. Uitaţi-vă, constata el, ce transformare se întâmplă cu fiara aceasta în campania electorală. Ai impresia că se încarcă nu ştiu de unde cu energii diabolice. Nici o urmă de oboseală, nici o clipă de răgaz. După ce alteori bătea drumurile ţării cu BMW-ul, acum, parcă pentru a arăta că-i ca o zgripţuroaică, călare pe mătură, zboară prin ceruri cu elicopterul, insista Constantin Cheianu, lasand sa se inteleaga ca, daca opozitia va pierde, o buna parte din vina ii va apartine e alegatorilor ei care nu vor fi miscat un deget ca sa-i convinga si pe altii sa voteze impotriva comunistilor.
XS
SM
MD
LG