Linkuri accesibilitate

Pledoarie pentru consolidarea spectrului politic


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Interviu cu analistul Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Buletinul de vot din aceste alegeri va fi, se pare, mai scurt in comparatie cu cel din alegerile parlamentare precedente. Cu certitudine, pe lista concurentilor electorali nu se va mai regasi puzderia de independenti - pretendentii fara nici o sansa la un mandat parlamentar - si o serie de partide pitice care se lanseaza in competitia electorala pentru a face act de prezenta sau pentru a face jocul celor mari.

Vasile Botnaru
: Asta vom sti abia dupa 7 iulie, daca vin sa nu acesti concurenti, or pina atunci CEC-ul este obligat sa ramina cu usa deschisa. Dar deja vedem niste concurenti care ar putea avea probleme cu pragul coborit recent de Parlament. Ce credeti, apropo, despre aceasta coborire a pragului electoral?

Gheorghe Cojocaru
: Coborarea pragului de la 6 la 5 la suta s-a facut nu atat din grija pentru bunul mers al democratiei in Republica Moldova si nu din preocuparea de a da curs cerintelor organismelor internationale in acest sens, daca ar fi fost asa atunci aceste modificari si altele ale Codului Electoral puteau fi facute cu mult timp inainte, cat din dorinta de a mentine in jocul electoral partidele mici care, de regula, se inghesuie pe flancul drept si disperseaza astfel votul Opozitiei ...

Vasile Botnaru: ... vot care ulterior se regaseste preponderent in pusculita Partidului Comunistilor ...

Gheorghe Cojocaru
: Sigur, avem a face cu o tactica pe care o aplica comunistii, aducatoare de multe mandate, dupa cum s-a vazut la scrutinul precedent, o tactica de care partidele de opozitie parlamentare sunt constiente dar pe care nu stiu cum s-o contracareze.

Vasile Botnaru
: Dar, liderii partidelor mici, oricit de ofensatoare ar parea acest adjectiv, si aici ma refer la cei care fac un joc mai mult sau mai putin onest, oare nu sunt constienti de lipsa lor de sanse de a ajunge in Parlament?

Gheorghe Cojocaru
: Campaniile electorale exercita probabil un efect seducator atat de puternic asupra acestor lideri incat ii face sa se arunce orbeste in competitia pentru mandatele parlamentare. In viata politica, ca si in natura, de altfel, se inregistreaza abateri de la normalitate, un fel de anomalii sociale, si, din cate se pare, cu cat mai subdezvoltata este societatea politica cu atat mai mare este si numarul acestor anomalii. Societatea politica din Republica Moldova nu este o exceptie in acest sens.

Vasile Botnaru
: Lideri ai unor partid spuneau ca se vad fortati sa intre in competitie deoarece Ministerul Justitiei ar putea proceda la lichidarea formatiunilor care nu participa la scrutinele parlamentare. Acceptati o asemenea motivatie?

Gheorghe Cojocaru
: Sigur, putem intelege aceasta preocupare a liderilor pentru destinul lor politic, pentru destinul partidelor lor politice, dar dincolo de interesul ingust pentru soarta unui partid politic exista interese mai largi care la fel ar trebui constientizate. Nu ar fi o drama ca un partid politic sau altul sa dispara, poate, dimpotriva, o asemenea solutie ar consolida scena politica, pentru ca in politica, ca si in fotbal, de exemplu, nu participarea pe teren dar rezultatele sunt cele care conteaza.
Previous Next

XS
SM
MD
LG